KUŠANJE VAŠE VJERE

Bog ne uživa u testiranju svoje djece. Biblija kaže da je Krist samilostan prema nama u svim našim kušnjama i da suosjeća s našim slabostima. U Otkrivenju 2,9 on kaže crkvi: "Poznam tvoju nevolju i tvoje siromaštvo." Zapravo kaže: "Znam kroz što prolaziš. Možda ti to ne razumiješ, ali ja znam sve o tome."

Bitno je da shvatimo tu istinu, jer Gospodin doista testira i kuša svoj narod. Pismo kaže: "Iskušavao si nas ognjem kao srebro" (Ps 66,10). "… da se vrijednost vaše vjere … kuša u vatri" (1 Pt 1,7). "Gospod iskušava pravedne" (Ps 11,5).

Doista, svatko tko slijedi Isusa suočit će se s nevoljama. Psalmist piše: "Mnoge nevolje ima pravednik" (Ps 34,20). Pavao govori da je bio "u velikoj tuzi, u tjeskobi srca i s mnogim suzama" (2 Kor 2,4). A Poslanica Hebrejima govori o svetima koji su "oskudni, nevoljni i zlostavljani" i koji "podnose čestu borbu – patnje" (Heb 11,37.10,32).

Činjenica je da Biblija mnogo govori o trpljenju, kušnjama i nevoljama u životu vjernika. Prema psalmistu: "Duša mi je zasićena patnjama, moj se život bliži Podzemlju" (Ps 8,4). Isto tako, David piše da podnosi "trpljenja mnoga i velika"" (Ps 71,20).

Ne mogu imenovati nijednoga Isusovog sljedbenika koji nije podnio sve te stvari koje Pismo spominje: kušnje, nevolje, poteškoće, patnje, tjeskobu. Znam da mogu reći zajedno s Davidom: "Podnosio sam trpljenja mnoga i velika." Znam da i mnogi drugi koji čitaju ovu poruku mogu reći: "To ukratko iznosi moj život upravo sada. Suočen sam s nekoliko tjeskobnih kušnji i nevolja."

Iz tog razloga svaki kršćanin mora znati i prihvatiti da Bog ima neki naum u svim našim trpljenjima. Nijedno testiranje ne dolazi u naš život a da ga on nije dopustio, a jedan od Božjih nauma iza naših kušnji je da proizvede u nama nepokolebljivu vjeru. Petar piše: "… da se vrijednost vaše vjere, dragocjenija od propadljivog zlata koje se kuša u vatri, pokaže na hvalu, slavu i čast kad se objavi Isus Krist" (1 Pt 1,7). Petar naziva to iskustvo "požarom" (1 Pt 4,12).