OPERACIJA RIM

Ono što je Bog činio kroz Pavlovo utamničenje u Rimu bilo je nevjerojatno. Gospodin nije trebao neke maštovite metode da bi njegovo evanđelje napredovalo. Trebao mu je samo jedan jedini sluga, a taj je bio sakriven negdje u sporednoj ulici, u malom iznajmljenom stanu, pod naoružanim stražarom. Međutim, dvije je godine k njemu u njegov privremeni zatvor dolazila neprekidna rijeka gladnih duša iz svih područja života (vidi Dj 28,30-31).

Zapravo, taj mali iznajmljeni stan služio je kao veliki središnji stožer Duha Svetog za "Operaciju Rim". U njemu je Duh Božji podizao odano tijelo vjernika koji će poći da propovijedaju evanđelje sa silom i pomazanjem. I oni će nositi radosnu vijest o Kristu do najudaljenijih kutova Carstva.

Što nam Bog pokušava reći kroz ovo izvješće? Bi li nam mogao govoriti ovdje da ne tražimo veličinu u službi, da se ne usredotočujemo na brojke ili tehniku? Jednostavno rečeno, Bog nam govori da Duh Sveti može dohvatiti bilo koju običnu osobu, dovodeći je na mjesto potpune ovisnosti te kroz nju iz najbeznačajnijeg mjesta dosegnuti zajednice, gradove, čak nacije.

Zašto su se ti ljudi slijevali u Pavlov stan? Zašto su se odazivali na puku usmenu informaciju kako bi slušali jednoga siromašnog propovjednika koji nije bio slavna osoba? Kažem da je to bilo jer je onaj stan bio ispunjen Duhom Božjim. Tamo je bio nazočan Isus; Duh Sveti je osvjedočivao sve koji su ušli i Kristova nazočnost liječila je njihove gladne duše.

Nemojte me pogrešno razumjeti; ja ne propovijedam da budete mali. Ja propovijedam da Bog može upotrijebiti najponiznije. On može upotrijebiti bilo koga tko je voljan biti lišen svakoga pouzdanja u tijelo i za sve ovisiti o njemu. Gospodin to može učiniti s kršćaninom iz bilo kojeg područja života. Znam to, jer sam ja primjer toga. Bog je pronašao mršavog propovjednika u pennsylvanijskoj okolici i poslao ga u grad New York da radi s bandama i ovisnicima o drogi. Što bi moglo biti neprikladnije?

"Naprotiv, što je ludo u očima svijeta, izabra Bog da posrami mudre; što je slabo u očima svijeta, izabra Bog da posrami jake" (1 Kor 1,27).