LICEM U LICE S NEMOGUĆNOŠĆU

Kadeš Barnea je mjesto gdje dolazite licem u lice s nemogućnošću. Samo ime dolazi od hebrejske korijenske riječi koja znači "bjegunac, skitnica, lutalica". Ukratko, ako ovdje donesete pogrešan izbor, završit ćete lutajući po pustinji cijeli svoj život.

Mnogi kršćani upravo su sada na samom tom mjestu. Bog im je dao svoja obećanja saveza. Dao im je divnu povijest s njim, dajući im čudo za čudom izbavljenja. Ali đavao je došao k njima s lažima, govoreći im da neće uspjeti. Uvjerio ih je da nisu dovoljno dobri, da je Bog još uvijek bijesan na njih zbog njihovih prošlih grijeha i da im nikada neće oprostiti.

Recite mi, jeste li počeli prihvaćati takvi laži? Mislite li da će vas Bog iznevjeriti u vašoj krizi? Ako je tako, onda ste u nekoj točki svog hoda prestali uzimati Boga za njegovu Riječ. Niste postupali prema njegovoj zapovijedi i ono što je bilo istina za Izraela, istina je i za vas: testiranje s kojim se suočavate kod Kadeš Barnae odlučit će pravac vaših preostalih godina.

Poput Izraela, Bog vas je nosio kroz strašnu pustinju. Kad pogledate unatrag, možete se prisjetiti svih strašnih testiranja s kojima ste se suočili, bolnih pogrešaka koje ste počinili. Prolazili ste kroz kušnje za koje ste mislili da nikada nećete iz njih izaći. Ali Bog je bio vjeran prema vama u svakoj pojedinoj. Svaki put on je milosrdno posegnuo dolje i podigao vas. I sad možete reći: "Bog me nikada nije iznevjerio. Stojim danas ovdje njegovom milošću. Istina je, Bog me nosio na svojim rukama kao što otac nosi svoje dijete."

Štoviše, Bog vas je izveo da bi vas uveo. Pred vama je obećana zemlja upravo kao što je bila za Izraela: "Prema tome, preostaje narodu Božjemu neki subotni počinak" (Heb 4,9). Gospodin vas je spasio kako bi vas uveo na to mjesto počinka. Što je taj počinak? To je mjesto neuzdrmane vjere i povjerenja u Gospodina. To je mjesto pouzdanja u njegova obećanja, pouzdanja koje će vas provesti kroz vaša najteža razdoblja.

Ali da biste došli na to mjesto počinka, morate najprije proći kroz Kadeš Barneu. Kad ste tamo, suočavate se s bitkom koja je krajnje žestoka, iznad svega što ste iskusili. Tamo su neprijatelji, divovi, visoki zidovi, stvari koje izgledaju krajnje nemoguće. Ali morate staviti svoje apsolutno povjerenje u Boga da će vas kroz to provesti.