ZARUČNIKOV PRIJATELJ by Gary Wilkerson

Ivan Krstitelj biblijski je primjer kako se oduprijeti svjetovnom odvlačenju pozornosti te slijediti pravu veličinu. On svjedoči: "Zaručnikov prijatelj … od srca se veseli zaručnikovu glasu" (Iv 3,29). U Isusovo vrijeme, glavna sporedna uloga na vjenčanju bila je mjesto časti i poštovanja. To je zahtijevalo osobu visokog položaja i odgovornosti.

U ono vrijeme, zaručnikov prijatelj bio je odgovoran za čitav svadbeni događaj. On je pozivao goste, planirao i organizirao obred vjenčanja te ugošćavao i nadgledao prijam. Čak je sredio i medeni mjesec, idući ispred para kako bi se uvjerio da je sve na svome mjestu za njegova prijatelja i zaručnicu. On je osigurao i novi dom, pripremivši ga za bračni par da živi u njemu. Ukratko, zaručnikov prijatelj bio je odgovoran za sve. Njegova uloga bila je zahtjevan posao ljubavi i sklada, od početka do kraja.

Ivan Krstitelj nije rekao: "Teologija nije važna." On je rekao: "Kako možete biti usredotočeni na takav detalj ako ste doista usredotočeni na ono što je bitno? Isus će dati svoj život kao žrtvu, ustati iz groba i vratiti se po Zaručnicu čija vjera je bez mane i bore. Ne možete li vidjeti što Bog radi u vašoj sredini?"

Ivan je imao dobar razlog za ono na što je bio usredotočen: kuća kralja Heroda počela je zahtijevati njegovu glavu i znao je da će umrijeti. Govorio je svojim sljedbenicima: "Imam samo još nekoliko dana i želim da sve što kažem bude natopljeno ovom hitnom porukom: Obratite se Isusu! Želim da moja strast bude za jedinu pravu stvar!"

Ivan Krstitelj imao je jednu veliku strast i ona je sadržana u ovom predivnom retku: "Zaručnikov prijatelj, koji stoji i sluša ga, od srca se veseli zaručnikovu glasu. Ovo je moje veselje sad doseglo vrhunac" (Iv 3,29). Znajući da je njegovo vlastito vrijeme kratko, mogao se radovati nad jednom stvari: Isus je došao da navijesti kraljevstvo Božje!

Mi svi igramo Ivanovu ulogu u kraljevstvu Božjem – utirući put ljudima da prime Isusa. Kad je to ono jedino na što smo usredotočeni, sve drugo pada na svoje pravo mjesto. A Bog obećava da će nas osnažiti u našoj službi za njega. Kao što je Ivan Krstitelj svjedočio: "Koga Bog posla, taj govori Božje riječi, jer on daje Duha bez mjere" (Iv 3,34).