NJEGOV SAVRŠEN PLAN

Jedan od biblijskih redaka koji najviše ohrabruju je 2 Korinćanima 4,7: "Ali ovo blago nosimo u zemljanim posudama da se ona izvanredna uspješnost pripisuje Bogu, a ne nama." Zatim Pavao nastavlja kako bi opisao te zemljane posude – umiruće ljude, uznemiravane na svim stranama, zbunjene, progonjene, obarane. Iako nisu bili nikada napušteni ili u očaju, ti ljudi koje je Bog koristio bili su neprestano pod bremenom svoga tijela, željno čekajući da se odjenu u novo.

Bog se ruga čovječjoj sili. On se smije iz sebičnih nastojanja da se bude dobar. On nikada ne koristi velike i silne, nego slabe ovoga svijeta kako bi posramio mudre.

"Promatrajte, braćo, sebe koji ste pozvani! Nema vas ni mnogo na ljudsku mudrih, ni mnogo moćnih, ni mnogo plemenitih. Naprotiv, što je ludo u očima svijeta, izabra Bog da posrami mudre; što je slabo u očima svijeta, izabra Bog da posrami jake; što je neplemenito i prezira vrijedno u očima svijeta – i čak ono čega nema … da se ni jedan čovjek ne može ponositi pred Bogom" (1 Kor 1,26-29).

Opisuje li ovo mene? Slabog, ludog, prezira vrijednog, ne jako plemenitog, ne jako pametnog? Međutim, u njegovu savršenom planu – najvećem misteriju na zemlji – Bog nas poziva u našoj slabosti. On stavlja svoje neprocjenjivo blago u te naše zemljane posude, jer se veseli činiti nemoguće s ničim.

Vidio sam Israela Narvaeza, vođu bande Mau Mau, kako kleči i prihvaća Krista kao Gospodina. Nije to bilo samo neko emocionalno, površno iskustvo – on je to doista mislio. Ali Israel se vratio u bandu i završio u zatvoru, kao suučesnik u ubojstvu. Je li Bog digao ruke od njega? Ni na trenutak! Danas je Israel propovjednik evanđelja, prihvativši ljubav i oproštenje strpljivog Spasitelja.

Jeste li podbacili? Je li tu grijeh koji vas lako zavodi? Osjećate li se poput kukavice, nesposobni zadobiti pobjedu nad tajnim grijehom? No s tom slabošću u sebi, je li u vama i glad za Bogom? Čeznete li za njim – ljubite ga – posežete za njim? Ta glad i žeđ su ključ vaše pobjede. To vas razlikuje od svih drugih koji snose tu krivnju da su iznevjerili Boga. Tu glad morate održavati živom. Nastavite žeđati za pravednošću. Nikada ne opravdavajte svoju slabost; nikada ne dižite ruke od nje; nikada ne prihvatite da je ona dio vašega života.