SVADBENA GOZBA

"Poslije toga reče slugama: 'Gozba je, istina, gotova, ali uzvanici nisu bili dostojni. Zato iziđite na raskršća putova te pozovite na svadbu koga god nađete.' Sluge iziđoše na putove te dovedoše sve koje nađoše: zle i dobre. Tako se svadbena dvorana napuni gostima" (Mt 22,8-10).

Sve od Golgote, evanđelje je doseglo čitavo čovječanstvo: Židove i nežidove, robove i slobodne, bogate i siromašne, dobre i zle. Na taj način "svadbena se dvorana napuni gostima" (Mt 22,10). Morate razumjeti da ovaj prizor nije u vezi s Janjetovom svadbenom večerom. Ovi uzvanici su oni koji su se odazvali pozivu da prime Krista kao Gospodina.

Razmislite o tome. Prema Isusu, zaručnicu tvore "svi koje nađoše: zli i dobri" (Mt 22,10). Takva skupina uključuje bivše loše ljude: ovisnike, alkoholičare, prostitutke, ubojice, kockare, dilere. Međutim, ona uključuje i bivše dobre ljude, one koji su se oslanjali na pravednost tijela.

Svi su se oni promijenili. Priznali su svoje grijehe i oprani su u Kristovoj krvi.

Mi zamišljamo svadbenu gozbu kao gozbu koja traje nekoliko sati. U židovskoj kulturi Isusova vremena, takve gozbe mogle su trajati do sedam dana. Međutim, za Boga je jedan dan kao tisuću godina. A u ovoj usporedbi, gozba koju gledamo traje od Golgote. Ona traje stoljećima. I neće završiti dok se Zaručnik ne vrati.

Dragi sveti, shvaćate li što to znači? Svaki dan vaš je svadbeni dan. Kao ud Kristova tijela, mi smo dio njegove zaručnice. To znači da svakoga jutra kad se dignete, stavljate na sebe svoju bijelu svadbenu odjeću. Ako se umrljala, morate je odnijeti k njegovoj Riječi da se očisti. I morate nositi svoj vjenčani prsten sve vrijeme. On označava vaš bračni status, zapečaćen Duhom Svetim. Na kraju, morate se hraniti na kruhu neba: Kristu, nebeskoj mani.

Ova svadbena gozba odvija se svakoga dana u Kristovu tijelu.