VEZIVANJE NEPRIJATELJA

"Jer, premda su mnogi zvani, ipak ih je malo izabranih" (Mt 22,14). Zamišljam Boga kako nadgleda svadbenu dvoranu, izjavljujući: "Mnoge sam godine pozivao Izraelce kroz moje apostole. Ali odbili su slušati. Ovi gosti u mojoj kući odazvali su se mom pozivu. Kažem vam, oni su izabrani. I neću dopustiti sotoni da ijednoga od njih odreže od mog tijela."

Znamo da đavao još nije bačen u svoj vječni zatvor. Međutim, dok se gostimo za stolom čekajući Zaručnika, primili smo zapovijed. Kralj nam je rekao da svežemo đavla i izbacimo ga iz dvorane. Ukratko, trebamo se dići i poduzeti ozbiljnu akciju protiv sotonskih napada na Kristovo tijelo.

Začudo, ali ovu zapovijed ignoriraju mnogi kršćani. Kad god vidimo jadna vjernika u boli, mislimo: "Ponudit ću mu utjehu. Želim biti uho koje sluša." Ili: "Mogu mu ponuditi neku vrstu pomoći. Donijet ću mu hranu ili ponuditi financijsku pomoć." To su doista djela svete ljubavi, ali često nisu dovoljna.

Ako znamo da sotona govori laži u nečiji život, od nas se traži da učinimo više od pukog slušanja ili ponude savjeta. Trebamo skupiti druge vjernike i uzeti autoritet nad neprijateljem. Isus nam govori da neka demonska tlačenja "ne izlaze osim molitvom i postom" (Mt 17,21). Tako, s postom i molitvom trebamo svezati neprijatelja. I trebamo ga izbaciti iz uma, duše i prilika tog vjernika.

Živite li pod oblakom očaja? Znate li brate ili sestru koji su oboreni slušajući sotonina optuživanja? Potičem vas, potražite u Kristovu Tijelu vjernike koji mole. Pođite do onih koji doista poznaju srce Božje i pustite ih da ukažu na neprijateljeve laži.

Pismo kaže da ako jedan od nas pati, svi patimo. Zbog toga je apsolutno važno da se skupimo u Isusovo ime radi svakoga od nas. Trebamo se pozvati na Spasiteljev autoritet, svezati neprijatelja i izbaciti ga iz svakoga pojedinog života. Tada smo u stanju dovesti svaku misao u pokornost Kristu. To je pravo djelo Kristova tijela.