DIONICI KRUHA

Isus je rekao: "Ja sam kruh života" (Iv 6,35).

Ovaj kruh je ono što nas razlučuje kao udove njegova tijela. Odvojeni smo od ostatka čovječanstva jer jedemo od jednog kruha: Isusa Krista. "Mi svi smo dionici jednoga kruha" (1 Kor 10,17).

Međutim, neki kršćani ne žele biti povezani s drugim udovima tijela. Oni komuniciraju s Isusom, ali namjerno su se izolirali od drugih vjernika. Oni ništa ne žele imati s tijelom, osim s Glavom.

Ali tijelo ne može tvoriti samo jedan ud. Možete li zamisliti glavu samo s rukom izraslom iz nje? Kristovo tijelo ne može tvoriti samo glava, bez udova ili organa. Njegovo tijelo tvore mnogi udovi. Mi jednostavno ne možemo biti jedno s Kristom a da nismo jedno i s njegovim tijelom.

Vidite, naša potreba nije samo za Glavom, nego za čitavim tijelom. Mi smo spojeni ne samo našom potrebom za Isusom, nego i našom potrebom jedni za drugima. Pavao izjavljuje: "Ne može oko reći ruci: 'Ne trebaš mi', ili opet glava nogama: 'Ne trebate mi'" (1 Kor 12,21).

Pogledajte drugu polovicu tog retka. Čak ni glava ne može reći drugom udu: "Ne trebam te." Kakva nevjerojatna izjava! Pavao nam govori: "Krist nikada neće reći nijednom udu svoga tijela: 'Ne trebam te.'" Naša Glava je drage volje povezana sa svakim od nas. Štoviše, on kaže da smo svi mi važni, čak neophodni, da bi njegovo tijelo funkcioniralo.

Ovo je posebno istina za udove koji su možda izudarani ili povrijeđeni. Pavao naglašava: "Štoviše, najpotrebniji su oni udovi koji se čine najslabiji" (1 Kor 12,22). Zatim dodaje: "I najvećim poštovanjem okružujemo one udove tijela koje smatramo za najneuglednije. Naši manje pristojni udovi prikrivaju se većom pristojnošću" (1 Kor 12,23). On govori o onima u Kristovu tijelu koji su nevidljivi, skriveni, nepoznati. U očima Božjim, ti udovi imaju veću čast. I oni su apsolutno neophodni za funkcioniranje njegova tijela.

Ovaj odlomak sadrži duboko značenje za nas. Pavao nam govori: "Nije važno kako jadna je vaša zamisao o samom sebi. Možda mislite da ne zadovoljavate kao kršćanin, ali sam Gospodin kaže: 'Trebam te. Ti nisi samo jedan važan ud moga tijela, nego si od vitalne važnosti i neophodan da ono funkcionira.'"