TAJNA OTKRIVENA by Gary Wilkerson

"U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga – i Riječ bijaše Boga" (Iv 1,1). Ivanovo glavno slušateljstvo njegovoga evanđelja bila je grčka kultura. Zbog toga je odmah identificirao Isusa kao "Riječ", pozivajući se na grčki izraz logos. Grci su stoljećima istraživali ovaj pojam logosa, misao koja govori o mudrosti, spoznaji, razumu, značenju života, filozofiji ljudskog postojanja.

Sad ih Ivan poziva: "Želite li stvarno znati značenje života, razumjeti svu ljudsku svrhu na ovoj zemlji? Logos za kojim tragate nalazi se u doslovnoj Riječi Božjoj – njegovom Sinu Isusu. Krist je logos za kojim svatko žudi! Vi tražite spoznaju, ali logos – stvarna mudrost i stvaran život, koji se mogu spoznati – potpuno je iskazan u Isusu."

Kad sam imao oko dvanaest godina čuo sam jednu novinarku kako intervjuira jednog stanovnika Teen Challengea. Pitala ga je: "Što je drukčije s ovim programom? Što ti on može ponuditi što ne bi našao u nekom sekularnom centru za odvikavanje?" Mladić je odgovorio: "Mi imamo Duha Svetog ujutro, Isusa popodne i Oca navečer." Danas taj odgovor može zvučati kao prazne riječi, ali ne prije četrdeset godina. Sjećam se uzbuđenja toga mladića kad je rekao novinarki: "Teen Challenge je sav o Bogu. Jedino me on može osloboditi na taj način. Jedino mi on može dati svrhu i nadu i učiniti me sretnim. Gospođo, to je stvarno!"

To je upravo ona riječ koju je Ivan upotrijebio kako bi Grcima opisao Isusa: "Svjetlo istinito, koje rasvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na ovaj svijet" (Iv 1,9). Iz grčkog, Ivan koristi riječ "alethinos", što znači "stvarno". Grci su mislili da se "logos" ne može spoznati, ali im je Ivan rekao: "Bog se ne skriva. Došao je na zemlju da živi među nama. Tajna Božja otkrivena vam je u Isusu!"

Kako je točno ta tajna otkrivena? Isus je izabrao da svijetu bude spoznat kroz njegov narod. Kad Ivan kaže da je Krist došao kako bi boravio među nama, glagol koji upotrebljava znači "utaboriti se". Isus se "utaborio" u nama, upravo kao Bog u Starom zavjetu – njegova slava silazila je s neba da boravi među njegovim narodom. Odabrao je da njegov dom bude u nama, čineći da smo – i pojedinci i zajednice – prebivalište njegove slave. To je bila srž istine za mog oca Davida Wilkersona, koji je često rekao: "Ja ne želim pohođenje od Boga. Ja želim prebivalište." Ta istina došla je ravno od Ivana, koji je rekao Grcima: "Logos je više od informacije, više od mentalnog pristanka na neku misao. To je silazak samog Boga da boravi u vama!"