POČETAK DJELA OBNOVE

Nehemijina knjiga nudi živu sliku onoga što se događa crkvi u vrijeme razaranja i otpadništva. Kad su se Nehemija i 43 tisuće drugih židovskih domoljuba vratili u Jeruzalem, našli su grad potpuno razvaljen. Zidovi su bili porušeni, a vrata uklonjena, tako da stanovnici nisu imali zaštite od svojih neprijatelja … a čitava četa protivnika harala je gradom kako je htjela.

Tim neprijateljima dana je bila potpuna vlast zbog Izraelova otpadništva i neposlušnosti Riječi Božjoj. Nehemija je zapisao: "… zbog grijeha naših … gospodare oni (naši neprijatelji) po volji svojoj tjelesima našim i stokom našom. Ah, u velikoj smo nevolji" (Neh 9,37).

Ovdje je Jeruzalem slika crkve Isusa Krista danas. Poput Izraelaca, mnogi kršćani pod vlašću su grijeha i pokvarenost u Domu Božjem donijela je muku i ropstvo, šireći otrov kroz Kristovo tijelo.

Kako se to dogodilo? Zidovi istine su porušeni – ona zaštitna ograda koja se podiže kad vjernici stoje na Riječi Božjoj. Zbog našega grijeha i kompromisa, zaštitna vrata su pala, ostavljajući mnoštvo kršćana otvorenih za sotonsku silu.

Međutim, Nehemija ovdje predstavlja Božji plan obnove. Ovaj čovjek je znao – da bi se dogodilo bilo kakvo pravo probuđenje, oko naroda Božjeg mora biti siguran zaštitni zid istine.

Je li Nehemija hodao gradom koji nije imao zida pozivajući na probuđenje nadnaravnih manifestacija? Ne. Jedine manifestacije vidljive nakon Nehemijina dolaska bili su muškarci i žene s lopatama u svoji rukama. Oni su radili težak posao ponovnog građenja gradskih zidina i obnavljanja njegovih vrata. A Nehemija je sve to vodio.

Ovo djelo obnove započelo je onoga trenutka kad je Nehemija uzeo breme Gospodnje nad ruševinom u njegovu domu. Kad je vidio jad i sramotu koju je narod Božji podnosio, pao je na koljena vapeći: "Jeruzalemski je zid sav razoren, a vrata mu ognjem spaljena" (Neh 1,3).

Što je zatim Nehemija učinio? Postio je i molio noć i dan, priznajući Izraelove grijehe: "Kad sam čuo te vijesti, sjedoh i zaplakah. Tugovao sam više dana, postio i molio se pred Bogom nebeskim" (Neh 1,4).