POČETAK PROBUĐENJA

Početak pravog probuđenja dolazi kad pobožno društvo vjernika preuzme breme Gospodnje za crkvu ili grad zahvaćen grijehom. To pobožno društvo posti i moli, vruće moleći Boga da počne ponovno graditi zidove i vrata koji će zaštiti njegov narod od svakog neprijatelja.

Jednom kad su jeruzalemski zidovi bili ponovno sagrađeni i vrata postavljena, za svaku kuću bili su određeni čuvari vrata i stražari. Zidovi i vrata nisu dobri bez čuvara vrata koji znaju što se smije i što se ne smije dozvoliti ući. Nehemija je rekao: "I kad je zid bio sagrađen i kad sam namjestio vratna kirila, postavljeni su čuvari na vratima, i pjevači i leviti" (Neh 7,1).

Ti čuvari vrata nisu strogo bili svećenici. Bili su laici – glazbenici, vratari, ljudi iz svih sfera života. I oni su bili upućeni: "Jeruzalemska vrata neka se ne otvaraju dok sunce ne ogrije; a dok ono bude još visoko, neka ih zatvore i prebace prijevornice" (Neh 3,3). Bog je rekao svome narodu: "Moja kuća bit će mjesto svjetla, bez tame u njoj. Neka svatko i sve što ulazi ovamo bude otvorena knjiga, podređen svjetlu moje Riječi."

Kažem svakom starješini koji čita ovu poruku, uključujući starješinama u crkvi Times Square: Nikada si ne dopustite da oslijepite na Riječ Božju svojim bliskim vezama s nekim propovjednikom. Određeni ste od Boga da budete čuvari vrata njegova doma. A ako itko donese evanđelje u vašu crkvu koje nije prema Pismu, vaša je dužnost da s ljubavlju kažete tom propovjedniku da je u krivu.

Kao čuvari vrata, trebamo čuvati vrata doma Božjega u poniznosti – kroz post, molitvu i odanu brigu izraženu kroz strah Božji.

Nehemija je rekao: "Treba postaviti stražare uzete između žitelja jeruzalemskih: svakoga na njegovo mjesto, svakoga nasuprot njegovoj kući" (Neh 7,3). Prema Nehemiji, stražari su trebali biti postavljeni ne samo na vrata svetoga grada, nego i svakog doma. Ukratko, glave svakog domaćinstva – to znači, roditelji – bili su odgovorni za sve što je ulazilo u njihov dom.