GOSPODINE, NAUČI NAS MOLITI by Carter Conlon

Jeste li ikada osjetili da nešto nedostaje u vašim molitvama – da nekako nisu duboke ili učinkovite kao što bi trebale biti? Na kraju krajeva, velika je razlika između molitve koja je tjerana ljudskim nastojanjem i molitve koja je božanska te stvarno dohvaća Boga. Primjerice, promotrite molitvu poznatoga škotskog reformatora Johna Knoxa, koji je stajao na vrhu brda i vapio: "Bože, daj mi Škotsku ili ću umrijeti!" Nije dugo prošlo i ljudi su počeli izlaziti na ulice pod osvjedočenjem Božjim. 

Želim moliti takvu molitvu! Želim nešto što ide izvan pukog dolaženja u Božju nazočnost svakoga dana s popisom: Bože, blagoslovi moj dom, blagoslovi moj novac, blagoslovi moju majku, blagoslovi mog oca, blagoslovi moju djecu. Ja želim moliti molitve koje će pokrenuti ljude prema Bogu; molitve koje će vratiti Crkvu Isusa Krista natrag u život! Želim onu vrstu molitve koju je Bog naputio moliti Ezekiela: "Dođi, duše, i dahni u ova trupla da ožive" (Ez 37,9). To je slika molitve koju želim moliti!

U Pismu vidimo da su Isusovi učenici imali sličnu čežnju. Jednoga dana dok je Isus molio, srca su im bila dotaknuta. "Kad je molio na nekom mjestu pa prestao, reče mu jedan od njegovih učenika: 'Gospodine, nauči nas moliti, kao što je i Ivan naučio svoje učenike'" (Lk 11,1).

Upamtite, molitva učenicima nije bila strana. Vidjeli su Isusa kako moli i nadnaravno umnaža kruh i ribu. Neki su čak bili s njim kad je molio na vrhu brda i vidjeli su da mu se lice potpuno preobrazilo. Bez sumnje, i sami su učenici molili dok su osobno hodali s Isusom. Međutim, ovaj put vidjeli su da Isus odlazi na određeno mjesto kako bi molio i to ih je navelo zaključiti da postoji još nešto što moraju razumjeti o molitvi. Mogu zamisliti učenike kako se okupljaju i gurkaju jedni druge: "Ti ga pitaj!" "Ne, ti ga pitaj!" U Isusovoj molitvi bilo je nešto što je očito pokazalo da je molitva daleko dublja nego što su iskusili do te točke.

"Gospodine, nauči nas moliti!" konačno ga je zamolio jedan od njegovih učenika. I tako ih je Isus počeo učiti, govoreći: "Kad molite, govorite: 'Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji. Kruh naš svagdanji daj nam svaki dan! Oprosti nam grijehe naše, jer i mi opraštamo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla'" (Lk 11,2-4).

__________
Carter Conlon pridružio se pastoralnom osoblju crkve Times Square 1994. godine na poziv pastora osnivača Davida Wilkersona i postavljen je u službu starijeg pastora 2001. godine. Kao snažan, suosjećajan vođa, čest je govornik na konferencijama za pastore i vođe koje održava World Challenge širom svijeta.