ŽESTOKA KUŠNJA

U vrijeme obeshrabrenja, David nije mogao odgonetnuti zašto je tako klonuo. Pitao je: "Što si mi, dušo, klonula i što jecaš u meni?" (Ps 42,6). Međutim, njegova pitanja nisu bila pitanja sumnje u vezi s Bogom. On je zapravo započeo ovaj psalam iskazujući svoju duboku žeđ za Gospodinom: "Kao što košuta žudi za izvor-vodom, tako duša moja čezne, Bože, za tobom. Žedna je duša Boga, Boga živoga; o kada ću doći i lice Božje gledati?" (Ps 42,2-3).

Usred svoga obeshrabrenja, David vapi za otkrivenjem Gospodina. Govorio je: "Bože, nikada te nisam ljubio više nego sada, zašto onda podnosim takvo strašno obeshrabrenje?"

Povremeno je doživljavao očaj i potištenost zbog svoga grijeha. Podnosio je Gospodnje kažnjavanje zbog ponosa kad je brojio svoje ljude za borbu, što je bilo protiv zakona Božjeg. I osjećao je bol šibe Božje kad je izvršio preljub s Bat-Šebom te sredio da joj muž bude ubijen. Srce mu se slomilo nad kaznom koju je navukao na svoju obitelj zbog tih grijeha.

Mnogi su vjernici danas potišteni jer ih Duh Sveti želi dovesti u pobjedu, ali se oni odupiru. Izabrali su put tijela, a to uvijek vodi do boli i obeshrabrenja.
Međutim, ovdje govorim vjernicima koji su se pokajali, onima koji traže Boga svim svojim srcem. Te vjerne sluge zahvatilo je drukčije obeshrabrenje, obeshrabrenje koje dolazi na njih iznenada, kao niotkuda, bez vidljiva razloga.

Kad napad dođe, nemojte misliti da je to nešto neobično. Bog dopušta takvo žestoko testiranje svih svojih svetih. Petar piše: "Prestanite se čuditi, ljubljeni – kao da vam se što neobično događa – požaru koji bjesni među vama" (1 Pt 4,12).

Ako je to istina za vas, možete biti apsolutno sigurni da ste pod napadom. Sotona je poslao oblak obeshrabrenja da vas svlada. To je bilo stoljetno neprijateljevo oružje protiv izabranika Božjih, ali Bog je uvijek imao pobjedu!