ODJEVENI U SILU by Gary Wilkerson

Zahvaljujem Bogu kako njegovo obećanje da se "njegovi učenici obuku u silu" (vidi Lk 24,49) nije završilo s crkvom iz Djela. Međutim, u nekom smislu to je upravo tamo gdje se ono danas zaustavilo za mnoge u crkvi. Mi pripisujemo Božju silu propovjednicima, vođama, autorima, svakome s "govornicom". Ali je li Bog na djelu u crkvenim redovima? Radi li sila Duha kroz svakog odraslog vjernika, vjernicu ili dijete na način na koji bi to Gospodin htio? Ako smo spašeni, onda bismo trebali biti ispunjeni silom Božjom da činimo djela Božja.

Evo kako se to dogodilo u Djelima: "Onoga istog dana nastade velik progon Crkve u Jeruzalemu, te se svi kršćani, osim apostola, raspršiše po krajevima judejskim i samarijskim" (Dj 8,1). Prema ovom retku, apostoli su ostali u Jeruzalemu. Ali svi ostali vjernici raspršili su se širom onog područja. "Oni sad što su bili raspršeni prolazili su iz jednog kraja u drugi propovijedajući Evanđelje Riječi. Tako Filip siđe u glavni grad Samarije i tu propovijedaše Krista" (Dj 8,4-5). I tako je bila otpuštena nova sila za služenje.

Dopustite mi dodati da je ovdje spomenut čovjek imena Filip bio laik. Dok je propovijedao, slijedili su znaci i čuda. Demonom opsjednuti bili su oslobođeni. Hromi su bili iscijeljeni i skakali su od radosti. Kasnije, kad je u Samariju došao Petar da bude svjedok tim djelima, vidio je "veliku radost u gradu" (Dj 8,8). Čitav grad bio je dotaknut radošću Božjom! Samo jedan jedini laik učinio je velik utjecaj.

Zatim vidimo Ananiju, Isusova sljedbenika koji je živio u Damasku. Nije nam mnogo rečeno o Ananiji, ali znamo da je bio ispunjen Duhom Svetim – i imao je neugodan posao pred sobom. Bog ga je pozvao da svjedoči Savlu, poznatom lovcu na kršćane, koji je u to vrijeme bjesnio protiv crkve. Ananija je bio pozvan na samu bojišnicu i znao je da ako nije ispravno čuo Boga, mogao bi biti ubijen.

Morao je svladati vrlo stvaran strah za svoj život, ali postigao je to ljubavlju Božjom. Iznenada se ispunio samilošću za čovjeka koji je samoga sebe nazivao smrtnim neprijateljem svakog kršćanina. I tako je otišao s vjerom te je priča Savlova obraćenja poznata svima. Njegova promjena u Pavla – najpoznatijeg Isusova sljedbenika svih vremena – možda je bilo najvažnije obraćenje u povijesti. Pavao se nije samo spasio, nego je napisao i veći dio onoga što je postalo Novi zavjet.