OPASNOST USTRAJANJA NA TAJNOM GRIJEHU

Tri istaknuta znaka Jezabeline nauke bila su nađena u Jezabeli (Izebeli) Staroga zavjeta, majci i utjelovljenju lažnih nauka. Isus je njezino ime poistovjetio s lažnom naukom, sa svakom naukom koja uči da nešto zlo može biti dobro, da svjetovno može biti čisto.

Na hebrejskom Jezabela znači "časna, kreposna, bez idolopoklonstva". Najbezbožnija i najomraženija žena u čitavoj Bibliji, idolopoklonica i spletkarica, nazvana je kreposnom, bez grijeha. Nešto loše nazvano je dobrim. A što je ironično, i "časnom".

Kako je postala časna? "Ahab, sin Omrijev, činio je u očima Jahvinim više zla od svih svojih prethodnika. I malo mu bijaše što je hodio u grijesima Jeroboama, sina Nebatova, nego se još oženi Izebelom … i poče služiti Baalu i klanjati mu se" (1 Kr 16,30-31). Ahab znači "onaj koji je obilježen prirodom svoga oca". Jezabela predstavlja lažnu nauku, a Ahab je njezina žrtva. Biblija izjavljuje da nije bilo dovoljno što je Ahabovo srce naginjalo grijehu, idolopoklonstvu i kompromisu, on je u svoj život doveo sotonski utjecaj koji će ga potvrditi u njegovu grijehu. "Doista, nitko se nije prodao tako kao Ahab da čini što je zlo u očima Jahvinim, jer ga je zavodila njegova žena Izebela" (1 Kr 21,25).

Poruka ovdje glasi da kršćani koji ustraju u tajnom grijehu i požudi, prihvaćaju i žene se lažnom naukom koja ih samo potiče i potvrđuje u njihovim grijesima. Posljednja stvar koju je Ahab trebao bila je Jezabela. Ona je iz njega izvukla najgore, uveličala to i uništila ga. Tako je to s lažnom naukom. Ako postoji ijedan grijeh, požuda i svjetovnost u vama, posljednja stvar koju trebate je nauka koja će iz vas izvući najgore.

Kad je David sagriješio s Bat-Šebom, nije mu trebao lažan prorok s ublažujućom porukom da mu kaže koliko ga Bog ljubi. Potreban mu je bio nekompromisan prorok Natan, vičući mu s uperenim prstom: "Ti si taj čovjek!"

Oni koji propovijedaju Kristovu nauku pokazuju ljudima razliku između zla i dobra. S njihovih usta ne izlazi mješavina. "Neka mi narod uče razlikovati sveto od nesvetoga, lučiti nečisto od čistoga" (Ez 44,23).

Imamo čitavu jednu generaciju konfuzne djece koja ne mogu prepoznati zlo kad ga vide. Lažni proroci su ih prevarili. Oni dobrim nazivaju kad se rockeri purpurno obojene kose i odjeveni kao sadomazohisti kočopere i vrte za propovjedaonicom. Kažu nam da je seks izvan braka dobar sve dok ste zaljubljeni i sve dok doista poštujete drugu osobu. Lažni proroci postali su branitelji grijeha.