ODLOŽILI SU SVOJU BOJNU OPREMU

"Kad je Mojsije vidio kako je narod postao razuzdan – ta Aron ih je pustio da padnu u idolopoklonstvo među svojim neprijateljima – stade na taborskim vratima i povika: 'Tko je za Jahvu, k meni'" (Izl 32,25-26).

Hebrejska riječ upotrijebljena ovdje za razuzdati je para, što znači "odriješiti, razotkriti, raspustiti". Ona isto tako znači "nov početak".

Jedna moderna reklama za pivo poziva ovu generaciju da se "noćas otkvači". To jednostavno znači odbaciti sve prošle moralne zapreke, otresti se i osloboditi svih zakona te početi ugađati samome sebi. Činite ono što vas čiti sretnim.

Samo skidanje odjeće nije bila pokvarenost; to je bio samo znak, poruka koju su slali poganima koji su ih gledali. Možete li vidjeti Amaleke po brdima koja su iz okruživala kako izdaleka promatraju ovaj prizor? Ti neprijatelji, koji su drhtali kad su vidjeli Boga na djelu među njima, sad su se smijali i izrugivali: "Pogledaj ih! Poput nas su! Njihov Bog nema snagu. Čak mu ni ne vjeruju. Žele bludničiti, partijati i igrati kao i svi mi ostali. Kakvo licemjerje!"

U ovom jednom činu razuzdanosti omalovažili su svoga Boga u očima bezbožnika! Učinili su da Bog izgleda bezosjećajan, okrutan, nebrižan, bespomoćan. Umrljali su čast i veličanstvo svemoćnog Boga. Više nisu bili primjer, više nisu bili ljudi kojima su se divili, bojali ih se i poštovali.

Odložili su svoju bojnu opremu! Izvrgnuli su opasnosti Božje planove za njihovo spasenje. Govorili su svijetu: "Ne želimo se više boriti s neprijateljima! Ne želimo se odupirati! Dosta nam je bilo odbacivanja, žrtvovanja, budućih nada i dalekih blagoslova. Želimo živjeti sada! Želimo uživati! Želimo se zabavljati!"

Pokvarenost je bila ovo – to je trebao biti njihov nov početak. Ne više ratovanja! Ako će morati živjeti u teškoj, okrutnoj pustinji, onda će odustati od borbe i činiti najbolje što mogu – onako kako oni hoće.