BEZBOŽAN SAVEZ

Kralj Jošafat bio je pravedan čovjek koji je zavladao Judom kad se izraelsko kraljevstvo podijelilo. Srce ovoga čovjeka potpuno je bilo prionulo uz Boga i bio je blagoslovljen i slavljen iznad svih drugih u svojoj generaciji: "Jahve je bio s Jošafatom, jer je hodio pravim putovima svoga oca Davida" (2 Ljet 17,3).

Međutim, Pismo kaže da je Jošafat sklopio savez s pokvarenim kraljem Ahabom koji je vladao sjevernim izraelskim kraljevstvom: "Jošafat je stekao veliko bogatstvo i slavu, te se sprijateljio s Ahabom" (2 Ljet 18,1). Biblija kaže za Ahaba: "… razljutio je Jahvu, Boga Izraelova, više od svih kraljeva izraelskih koji bijahu prije njega" (1 Kr 16,33).

Možda se pitate kako se jedan pravedan kralj poput Jošafata našao da pristupi savezu s jednim tako bezbožnim čovjekom. Vjerujem da postoji samo jedan razlog: bio je to dio sotonske zavjere da uništi pravednog Jošafata!

Vidite, Jošafat je očistio zemlju, izgnavši sve Baalove idole i pogubivši idolopokloničke proroke. Međutim, Ahabova pokvarena žena Izebela štovala je Baala i znala je što je Jošafat učinio njezinim idolima. I tako si je za cilj postavila oboriti ovoga pobožnog čovjeka!

Kako bi se ubacila u Jošafatov pobožni dvor, sa svojom je pokvarenom kćeri Atalijom smislila zavjeru. Atalija je susrela Jošafatova sina Jehorama te upotrijebila sav svom šarm da zadobije njegovo srce. Plan je uspio i Jehoram je odlučio oženiti Ataliju. Svoga je oca tražio blagoslov i, što je bilo potpuno nerazborito, Jošafat mu ga je dao.

Zbog tog braka, zlo je ušlo u Jošafatov unutarnji krug i đavao je vjerojatno zaigrao od veselja! Jošafat je mogao upozoriti svoga sina da je Atalija buntovnica koja će ga odvesti od Boga, ali nije. Mogao ga je savjetovati da odmah odbaci tu vezu, ali umjesto toga, nije rekao ništa.

Jošafat je na raspolaganju imao Pisma, a David je vrlo jasno izjavio: "Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih, ne staje na putu grešničkom i ne sjeda u zbor podrugljivaca" (Ps 1,1). Jošafat je to znao, ali nije htio zauzeti stav!