NAJBLIŽI PRIJATELJI

Koga smatrate svojim najbližim prijateljima? Vjerovali ili ne, to pitanje stvar je velike brige Gospodinu jer vaša prijateljstva glasno govore o stanju vašega srca i Bogu i svijetu.

"Gospodine, što misliš o mojim prijateljstvima? Ugađaju li ti?" Jeste li ikada pomisliti postaviti mu ta pitanja? Činjenica je da pravedan prijatelj može biti karika do blagoslova i naklonosti Božje, jer on vas potiče prema svetom stilu života. U drugu ruku, nepravedan prijatelj može biti lanac za svaku vrstu zla, vodeći vas u strašno ropstvo.

Korištenjem riječi prijatelj u ovoj poruci, ne mislim na neposredne članove obitelji. Moja definicija prijatelja ovdje je netko s kime ste blisko povezani, netko u koga imate povjerenje. Ukratko, prijatelj je onaj s kim hodate i razgovarate i kome razgolićujete svoju dušu.

Vjerojatno imate različite krugove prijatelja: "poslovni" krug koji uključuje suradnike, partnere ili stranke; "društveni" krug koji uključuje one s kojima se družite površno. Isto tako, možete imati dodir i s bezbožnim poznanicima. Apostol Pavao kaže da nije moguće izbjeći takvu vrstu kontakata, inače bismo trebali potpuno napustiti ovaj svijet.

Međutim, krug za koji se Bog najviše brine je vaš prisan krug, vaši intimni, povjerljivi prijatelji. To su ljudi koje najviše volite i koji najviše utječu na vaš život. Sasvim je prirodno da se privlačite i slažete u većini stvari te osjećate sigurnost kad otvarate srce jedan drugome.

Biblija nam govori da ne smijemo biti u neznanju u vezi sotoninih prijevara. A jedan od đavoljih najčešćih napada protiv nas je da nam u naš unutarnji krug prijatelja dovede nekoga tko nije pošten, posrednika pakla koji je na poslanju da vas uništi. Sotona posebno koristi taj trik kod osamljenih ili osjećajnih kršćana. On pokušava ljubaznost nepronicljive osobe dovesti u vezu sa zlim duhom!

"Nemojte se varati: Zli razgovori (prijatelji) kvare zdravo ćudoređe (ljude)" (1 Kor 15,33).