LASKAVA PRIJEVARA

Dopustite mi pokazati vam što se događa svakom djetetu Božjem koje ulazi u vezu s opakom, buntovnom osobom, koja u sebi nosi gorčinu. Postoje strašne posljedice.

"Jahvin je strah spopao sva zemaljska kraljevstva oko Judeje, tako da nisu smjela zaratiti na Jošafata" (2 Ljet 17,10). Jošafatovo kraljevstvo, Juda, bilo je blagoslovljeno i silno je napredovalo, tako da se nitko nije usudio doći protiv njih.

Ali kad je Jošafat ušao u srodstvo s Ahabom, Pismo kaže da "Ahab … nagovaraše (Jošafata) da pođe na Ramot Gilead … On odgovori: 'Ja sam kao i ti, moj je narod kao i tvoj; s tobom ćemo u rat'" (2 Ljet 18,2-3). Jošafat se dragovoljno dao uvući u beznadan rat, rat u kojem Bog nije imao udjela.

Hebrejska riječ za nagovarati u ovom odlomku znači "laskava prijevara". Jošafat si je dopustio da ga Ahab prevarom uvuče u rat, odgovarajući: "Ja sam kao i ti." Drugim riječima: "Ja sam tvoj prijatelj i s tobom sam. Neću te razočarati. Možeš računati na mene!

Je li vaš bliski prijatelj pun gorčine, mržnje, ljutnje – i kreće u neku vrstu rata? Je li uključen u bračni rat, obiteljski rat, osobni rat? Jeste li vi njemu poput Jošafata, nudeći mu pomoć i ohrabrenje? Ako je tako, nastojte izaći, jer ste na putu da prevarom budete uvučeni u sve to.

Tako je, ubrzo ćete otkriti da ste ubačeni u nered svoga prijatelja i od vas će se tražiti zauzeti stav. Primjerice, ako vam je prijatelj u bračnom problemu, bit ćete prisiljeni zauzeti stranu. I na kraju ćete suosjećati s njim – kroz čitavu rastavu!

Pazi, kršćanine, jer kad god pružaš utjehu ili ohrabrenje nekome tko je u pobuni, zauzimaš stranu protiv Duha Svetog. I to te čini sudionikom grijeha tog čovjeka. Tragično, ali kad se Jošafat pridružio Abahovu ratu, samo je ubrzao svoga prijatelja na putu uništenja!