JAKOVLJEVE LJESTVE

Jedan od najzanimljivijih ljudi u Starom zavjetu je Jakov, čovjek izigravanja, prevare i manipulacije. Međutim, Bog je jako volio toga čovjeka.

Jakov je prevario svoga brata Ezava za njegovo pravo prvorodstva. Kad je ogladnjeli Ezav došao iz lova, Jakov mu je ponudio lonac variva u zamjenu za pravo prvorodstva. U njihovoj kulturi, pravo prvorodstva bilo je pravo prvorođenog muškarca da bude poglavar klana. To je uključivalo "dvostruki blagoslov" – što znači, primanje dvostrukog dijela svega očevog imetka. Što je još važnije, tko god je imao pravo prvorodstva, trebao je biti praotac patrijarhalnog potomka kroz koji će doći Krist: "… tvojim će se potomstvom blagoslivljati svi narodi zemlje" (Post 28,14).

Jakov je ukrao patrijarhalni blagoslov i od svoga oca Izaka – blagoslov koji je pripadao Ezavu – praveći se da je Ezav. Kad je Ezav saznao da mu je Jakov ukrao očev blagoslov, odlučio ga je ubiti.

Njihova majka Rebeka nagovorila je Izaka da pošalje Jakova k njezinu bratu. Htjela je da si Jakov tamo nađe ženu i mirno živi. Dok je bio na putu, Bog mu dao nevjerojatnu objavu. Vidio je ljestve koje su s neba silazile do zemlje, a anđeli su se penjali i silazili od prijestolja Božjeg, vršeći njegove naredbe (vidi Post 28,12).

Bog je odmaknuo zastor i pokazao Jakovu božansku aktivnost koja se sve vrijeme događala. Svi ti anđeli bili su na zadatku – odlazeći na zemlju i vraćajući se da vode narod Božji, služe mu, podižu tabor oko njega, upozoravaju ga, štite, čuvaju i brinu se za njegove potrebe.

Ljubljeni, te ljestve još su uvijek na svome mjestu! I ti isti anđeli ništa nisu ostarjeli od tada kad ih je Jakov vidio. Zapravo, oni još uvijek rade i služe nama danas.

Jakovu, a kroz njega i nama, Bog je tada rekao: "Ja sam s tobom; čuvat ću te kamo god pođeš te ću te dovesti natrag u ovu zemlju; i neću te ostaviti dok ne izvršim što sam ti obećao" (Post 28,15).