IDOLOPOKLONSTVO DONOSI PREVARU

Idolopoklonici žive u prevari, vjerujući laži da je istina!

"Jer tko se god iz doma Izraelova i od došljaka koji se nastaniše u Izraelu odmetne od mene i u srcu nosi kumire i upire oči u ono što ga potiče na grijeh, pa unatoč tome dođe k proroku da preko njega u mene traži savjeta, njemu ću ja, Jahve, sam odgovoriti" (Ez 14,7).

Ova poruka znači: "S obzirom da ste otvrdnuli u svome grijehu, bez želje da se obratite i pokajete, svaka riječ koju čujete od sada nadalje potvrdit će vas u vašoj prevari. Čak će i propovijedanje koje čujete govoriti vašim idolima."

Sliku toga vidimo s kraljem Ahabom u 1 Kraljevima 22. Ovaj čovjek vjerojatno je bio najpokvareniji kralj u izraelskoj povijesti. U to vrijeme udružio se s kraljem Jošafatom da pođu zajedno u bitku protiv Ramot Gileada.

Pismo kaže: "Jahve upita: 'Tko će zavesti Ahaba da otiđe i padne u Ramot Gileadu? Jedan reče ovo, drugi ono. Tada uđe jedan duh i stade pred Jahvu. 'Ja ću ga – reče – zavesti.' Jahve ga upita: 'Kako?' On odgovori: 'Izaći ću i bit ću lažljiv duh u ustima svih njegovih proroka.' Jahve reče: 'Ti ćeš ga zavesti. I uspjet ćeš. Idi i učini tako'" (1 Kr 22,20-22).

Vidimo jednoga od najgorih idolopoklonika svih vremena, čovjeka čije je srce bilo zarobljeno gramzljivošću i požudom, kako ispituje Gospodina. Što je, dakle, Bog dao Ahabu? Osigurao mu je četiristo proroka koji su mu lagali i odzvanjali željom njegova srca: "Pođi u bitku! Sve izgleda divno. Pred tobom je mir i napredak."

Kakva užasna tragedija! Ahab nije mogao čuti glas Božji zbog ukorijenjenih idola u svom srcu. Bog mu je odgovorio šaljući mu snažnu obmanu – obmanu koja ga je uništila.

"… za kaznu što nisu prihvatili ljubav prema istini da bi se tako spasili. Zato im Bog šalje djelotvornu zabludu da vjeruju laži" (2 Sol 2,10-11).