ŽIVEĆI I LJUBEĆI KAO ISUS

"A mi smo upoznali ljubav koju Bog ima u nama, i vjerovali u nju. Bog je ljubav: tko ostaje u ljubavi, ostaje u Bogu i Bog u njemu. U ovome je njegova ljubav u odnosu na nas dosegla vrhunac da smo već sad sigurni u pogledu Sudnjega dana, jer kakav je on, takvi smo i mi u ovome svijetu" (1 Iv 4,16-17).

Pogledajte posljednji dio ovog odlomka. Ivan nam govori da sad živimo kao što je Gospodin živio: opraštamo našim neprijateljima i ljubimo ih. U nama nije ostalo ništa od osvete, zamjerke, rasnih predrasuda – ništa da nas osuđuje. Sad moramo znati i potpuno vjerovati u ljubav Božju prema nama.

"U ovome se sastoji ljubav: nismo mi ljubili Boga, nego je on ljubio nas i poslao Sina svoga kao žrtvu pomirnicu za naše grijehe" (1 Iv 4,10). Vidite li što Ivan govori? Naša ljubav za Boga je dana, ali savršena ljubav isto tako znači poznavati i vjerovati u ljubav Božju prema nama.

Štoviše, Ivan kaže da ne smije biti straha u ovoj ljubavi ni sumnjanja. Zašto? Jer ako sumnjamo u njegovu ljubav za nas, živjet ćemo u muci: "Strah je muka" (1 Iv 4,18). Vjerovati u ljubav Božju znači znati da je on sve vrijeme strpljiv s našim pogreškama. On čuje svaki naš vapaj, sprema svaku našu suzu, osjeća patnju našega srca i suosjeća kad plačemo.

Ovaj vid ljubavi Božje živo je ilustriran u Izlasku, gdje Gospodin nastoji otkriti svoju dobru narav svome narodu. Rekao je Mojsiju: "Izbavit ću Izraela", a Pismo kaže: "Vapili su, i njihov vapaj za pomoć sred ropstva uzlazio je k Bogu. Bog je čuo njihovo zapomaganje" (Izl 2,23-24).

"Vidio sam jade svoga naroda u Egiptu … Znane su mi muke njegove. Zato sam sišao da ga izbavim" (Izl 3,7-8).

Vjerujete li da Bog vidi vašu potrebu i stanje, upravo kao i Izraelovo? Mi često glatko kažemo: "Krist je sve", međutim, kad se suočimo s krizom – kad jedna stvar za drugom ide krivo, kad se čini da nam molitve ostaju neodgovorene i da je nada za nadom razbijena – upadamo u strah. Doista podliježemo strahu. Ali činjenica je da Bog nikada ne ostavlja svoju djecu u vrijeme njihove patnje, čak i kad se čini da su stvari apsolutno beznadne. Uvijek mu možemo vjerovati.