ŽIVEĆI BEZ STRAHA

Bog nam pokazuje kako možemo živjeti bez straha. "U ljubavi nema straha; naprotiv, savršena ljubav isključuje strah …" (1 Iv 4,18). Ukratko, ako živimo u strahu, ne znamo što je savršena ljubav. Ivan ne govori: "Savršena ljubav za Boga isključuje sav strah" i ne govori o postojanoj ili zreloj ljubavi u kršćanima, kao što to neki tumače. To nije gdje započinje savršena ljubav za prave vjernike.

Mi sigurno ljubimo Boga, ta činjenica nije uopće upitna. Ali pogledajte što Ivan ranije u tom poglavlju kaže o savršenoj ljubavi: "Ako ljubimo jedan drugoga, Bog ostaje u nama, i njegova je ljubav u nama savršena" (1 Iv 4,12). Prema Ivanu, prvi čimbenik savršene ljubavi je bezuvjetna ljubav za našu braću i sestre u Kristu.

Kršćanin može reći da ljubi Boga, da vrši njegovu volju, da vjerno vrši djelo kraljevstva. Takav čovjek može biti štovatelj i čak učitelj Riječi. Ali ako u sebi nosi zamjerku ili govori protiv drugoga – ako bilo koga isključuje iz Kristova tijela – hoda u tami i duh smrti je na njemu. Sav život i sva dobra djela u takvoj osobi neispravni su. Pogledajte što Ivan kaže o njemu: "Tko tvrdi da je u svjetlu, a mrzi svoga brata, u tami je sveudilj" (1 Iv 2,9).

Ako vas zanima život bez straha, Ivan nam govori kako se to može postići. Doista postoji savršena ljubav koja izgoni sav strah i to je prvi korak koji moramo poduzeti: "Ljubljeni, ako je Bog nas tako ljubio, i mi moramo ljubiti jedan drugoga" (1 Iv 4,11). Da, najprije se moramo pozabaviti s našim odnosima u tijelu Kristovom.

Prema Ivanu, zapovjeđeno nam je da ljubimo druge kao što je Krist ljubio nas da bi se ljubav u nama usavršila. Što se misli pod tom vrstom ljubavi? To je više od opraštanja, daleko više. To znači, opraštanje svih prijestupa prema nama i tada ponuda našeg zajedništva. Trebamo visoko cijeniti one koji su sagriješili protiv nas kao što cijenimo i ostale udove tijela. Kad dopuštamo da Božja ljubav ostaje u nama i usavršava nas, sav strah će biti izbačen.