DUH SVETI JE OVDJE

U crkvi Times Square pjevamo uz pljeskanje pjesmu koja glasi ovako:

Pošalji ga dolje, Gospodine, pošalji ga dolje!

Gospodine, neka Duh Sveti dođe dolje!

Trebamo ga, Gospodine, pošalji ga dolje!

A istina je da je Duh Sveti već ovdje. Sišao je s neba na Pentekost i nikada odavde nije otišao.

Isus je obećao: "Ja ću moliti Oca, i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek: Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer niti ga vidi niti ga poznaje. Vi ga poznajete, jer boravi s vama i jer će biti u vama" (Iv 14,16-17).

Pogledajte izraz koji Isus ovdje upotrebljava: "Vi ga poznajete." Kad sam nedavno pročitao te riječi, nisam ih se mogao otresti. Shvatio sam da zapravo ne znam mnogo o Duhu Svetom.

Crkva mnogo govori o Duhu Svetom. Govorimo o ispunjenju Duhom, o životu i hodu u Duhu, o posjedovanju darova Duha, primanju utjehe Duha.
Međutim, moguće je znati sve te nauke o Duhu Svetom i još uvijek ga ne poznavati. Ako bih vas pitao: "Jeste li primiti Duha Svetog?" što biste odgovorili?

Netko bi možda rekao: "Primio sam Duha kad me Isus spasio. Duh Sveti je taj koji me uveo u Kristovo kraljevstvo." Drugi bi odgovorio: "Da, primio sam Duha jer sam progovorio u jezicima kad je ušao u moj život. Molim u Duhu, a jezici su dokaz da sam ga primio."

Međutim, primiti Duha je više od jednokratnog iskustva. Riječ "primiti" znači "zgrabiti ono što je dano". Ukratko, primiti je željeti sve veći prostor za veću spoznaju onoga što Duh jest i u vezi s čim je njegova služba. Zapravo, čovjek ne prima Duha Svetog dok mu nije dopušteno uzeti potpunu kontrolu nad njegovim hramom.

Pavao je pitao Galaćane: "Kako ste primili Duha? Niste li ga primili po vjeri?" Zatim izjavljuje: "Izjavili ste po vjeri da ste ono što znate o Duhu primili po vjeri. Dakle, je li vam kontinuirana 'službu Duha' po vjeri? Koristite li vjeru da idete dublje u Duhu?"