IMATE UTJEŠITELJA

Učim nešto jako divno o Duhu Svetom. On ima jedinstvenu karakteristiku: ne voli govoriti o sebi. On sam sebe ne čini glavnim predmetom naše pozornosti.

Ozbiljno sam pokušavao proučavati Duha Svetog kopajući po knjigama koje su o njemu napisali ugledni autori. Neke od tih knjiga o njegovoj naravi i osobnosti vrlo su duboke i često teške za razumjeti. Sve su one vrlo zanimljive, ali uvijek ne i poučne. Činjenica je da ne mogu biti poučne, jer jedino možete razumjeti ono što Duh sam otkriva, a on ne govori o sebi!

Pokušavao sam kopati i po značenju imena Duha Svetog: Utješitelj, Paraclete, Odvjetnik, Zagovornik, tražeći neku predodžbu o tome tko je on. Ali na kraju sam shvatio da mi kršćani ne moramo razumjeti osobu Duha Svetog, jer on nam ne želi govoriti skrivene stvari o sebi. Sve što mi moramo znati jest da je on jedan od Božanstva: vječni Duh Kristov, poslan na ovu zemlji da živi u nama koji vjerujemo. Njegove oči uvijek su na Kristu.

Duh Sveti ne želi da znamo toliko o njemu koliko o njegovu poslanju, a to poslanje je dovesti nas Isusu i sačuvati nas čistima i svetima. On uvijek radi čineći Krista poznatim našim srcima i raduje se u našem traženju spoznaje zašto je došao.

Isus je rekao: "Kada dođe on, Duh Istine, uvest će vas u svu istinu. On neće govoriti sam od sebe, već će govoriti što čuje i objavit će vam buduće. On će mene proslaviti, jer će uzeti od onog što je moje i objaviti vama" (Iv 16,13-14).