GDJE JE POBJEDA?

Većina od nas zna da je grijeh korijen svih naših problema – straha, krivnje, ljutnje, potištenosti. Znamo da nam to otima duhovnu hrabrost i životnu snagu, ali ono što ne znamo jest kako pobijediti "grijeh koji lako zavodi" (Heb 12,1).

Znamo da pobjeda nad svim našim neprijateljima dolazi kroz Isusa Krista našega Gospodina. Ali kako dobivamo snagu iz njegova trsa u našu slabu mladicu? Kako to funkcionira? Ljubim Isusa, i uvijek jesam, i znam da on ima svu vlast. Znam isto tako da obećava pobjedu, ali što to točno znači i kako pobjeda dolazi?

Ja tek počinjem vidjeti malo svjetla u vezi s tom tajnom pobožnosti. U vlastitoj potrazi za potpunom pobjedom nad svim mojim lakozavodljivim grijesima Bog traži od mene da učinim sljedeće tri stvari:

  1. Moram naučiti gladovati za svetošću i mrziti svoj grijeh. Grijeh me onečišćuje i Bog ne može gledati na grijeh niti ga ne može zaboraviti. Strah Božji temelj je sve slobode. Ne očekuj da ćeš biti ispričan ili da ćeš primiti posebne privilegije. Grijeh mora biti priznat i ostavljen.
  2. Moram biti uvjeren da me Bog ljubi usprkos moga grijeha! Bog mrzi moj grijeh savršenom mržnjom, dok me u isto vrijeme ljubi beskrajnim suosjećanjem. Njegova ljubav nikada neće prihvatiti grijeh, ali je sklon svome djetetu koje griješi s jednim naumom na svome umu – da ga ispravi.
  3. Moram prihvatiti dragu pomoć mog Oca u odupiranju i svladavanju grijeha. Grijeh je poput hobotnice s mnogo krakova koji pokušavaju satrti moj život. Rijetko svi krakovi izgube svoj stisak na meni odjednom. Odjednom jedan krak, odjednom jedna mala pobjeda. Bog šalje Duha Svetog k meni s jasnom uputom kako se boriti, kad trčati, gdje sljedeće udariti. Bitka protiv poglavarstava i vlasti je njegova, ne moja. Ja sam samo vojnik koji se bori u njegovu ratu. Bog želi da mu potpuno vjerujem. Moja uloga u tom ratu je vjerovati da će me Bog s pobjedom izvesti iz bitke!