NA PUTU DO POBJEDE

Ogromno duhovno razočaranje koje slijedi nakon vrhunskog iskustva blagoslova ili pobjede uobičajeno je za svakoga Isusovog sljedbenika. Takva iskustva nazivamo "suhim razdobljima", a izgledaju kao da ste, nakon što ste upoznali neki poseban dodir Božji, zagnjurili u duboku duhovnu tamu, uronili u veliko testiranje.

Takva suha razdoblja koja su u duhovnu tamu zagnjurila živote pobožnih muškaraca i žena možemo naći kroz čitavu Bibliju. To mučno razdoblje u duhu dolazi uglavnom onima koje Bog namjerava upotrebljavati. Ono je doista uobičajeno za svakoga onog koga on obučava da na njegovim putovima ode dublje i dalje.

Prisjećajući se svoga vlastitog suhog iskustva, pitajte se je li to razdoblje slijedilo nakon obnove Duha u vašem životu. Možda ste iskusili svježe buđenje iskreno moleći i tražeći Gospodina: "Dotakni me, Isuse! Osjećam da sam mlak. Znam da moja služba tebi ne napreduje kao što bi trebala. Čeznem da imam više tebe nego ikada. Želim gorljivost da radim tvoje djelo – da molim za bolesne, spašavam izgubljene, donosim nadu beznadnima. Obnovi me, Gospodine. Želim biti upotrijebljen za tvoje kraljevstvo u većoj mjeri."

S obzirom da ste postali ozbiljni s Bogom, vaše su molitve počele dobivati odgovore i počeli ste jasno čuti glas Božji. Prisnost s njim bila je divna, vaš žar se povećavao te ste snažno osjetili njegovo djelovanje u svom životu.

A onda jednoga dana, probudili ste se i nebo se činilo kao od olova. Bili ste oboreni i niste znali zašto. Molitva se činila kao agonija i niste čuli glas Božji kao ranije. Vaši osjećaji počeli su se činiti kao mrtvi, duh suh i prazan. Morali ste živjeti jedino po vjeri.

Ljubljeni, ako vam se to dogodilo, ne paničarite! I ne plašite se. Osobno poznajem takvu vrstu silaska s vrha brda do najnižeg dna, kako se čini u tom trenutku. Petar specifično govori o tome savjetujući nam da ne mislimo da nam se događa nešto čudno: "Prestanite se čuditi, ljubljeni, kao da vam se što neobično događa – požaru što bjesni među vama da vas iskuša. Naprotiv, radujte se što ste dionici u Kristovim patnjama" (1 Pt 4,12-13).
Gospodin dopušta naša suha razdoblja jer ide za nečim u našim životima. Dakle, radujte se i slavite ga, čak ako se i ne osjećate tako!