PREDUSRETNUTA LJUBAV GOSPODNJA

"Ti ga predusrete blagoslovima sretnim, na glavu mu krunu stavi od suhoga zlata" (Ps 21,4). Na prvi pogled, ovaj Davidov redak malo je zagonetan. Riječ "predusresti" obično je povezana s preprekom, ne s blagoslovom. Moderan bi prijevod glasio: "Gospodin je prepriječio Davida blagoslovima sretnim."

 

Međutim, biblijska riječ za predusresti ima sasvim drugo značenje. Ona znači "predvidjeti, dolaziti, slutiti i unaprijed ispuniti, platiti dug prije dospijeća". Nadalje, ona se gotovo u svakom slučaju odnosi na neko zadovoljstvo.

 

Izaija nam daje kratak uvid u to zadovoljstvo – ono koje dolazi od Boga predviđajući potrebu i ispunjajući je prije vremena. "Prije nego me zazovu, ja ću im se odazvat; još će govoriti, a ja ću ih već uslišiti" (Iz 65,24).

 

Ovaj nam redak daje nevjerojatnu sliku ljubavi našega Gospodina za nas. Očito je da nas je on tako željan blagosloviti i da nam je tako spreman ispuniti svoju dobrotu da čak ne može dočekati da mu iskažemo svoje potrebe. Umjesto toga, uskače i vrši djela milosrđa, milosti i ljubavi za nas. To mu je najveće zadovoljstvo.

 

To je upravo ono što David govori u Psalmu 21: "Gospodine, ti izlijevaš blagoslove i dobrotu na mene prije nego ih tražim. I nudiš više nego što mi može pasti na um."

 

David govori o nekom strahovitom djelu koje je Bog izvršio za njega na duhovnom području. To je nešto što je Davidu dalo pobjedu nad njegovim neprijateljima, odgovore na molitvu, pobjedonosnu silu i neiskazanu radost. A Bog je sve to učinio i prije nego je David mogao otići na molitvu, rasteretiti svoje srce i predstaviti svoj zahtjev. Jednom kad je izlio svoje srce Bogu, otkrio je da je Bog već stvorio sredstva da porazi njegove neprijatelje. Davidova je pobjeda bila osigurana prije nego se uopće približio bojnom polju.

 

David je zgrabio ova obećanja. I prva stvar koju je učinio bila je da skine svoje oči s neprijatelja koji se primicao. Sad nije više plakao u vezi sa svojom nevoljom pokušavajući shvatiti zašto je došla ova bitka. Umjesto toga, uživao je u otkrivenju Božje dobrote: "… spasi me, jer sam mu mio" (Ps 18,20).

 

To je ono što je Božji naum za svako pojedino njegovo dijete kad neprijatelj dolazi na nas poput bujice. Gospodin nas "predusreće" svojom ljubavlju. Drugim riječima, kaže nam: "Možda ćeš biti ranjen, ali to nije važno. Ja sam te već učinio pobjednikom."