SVITAO JE NOVI DAN

Isus je bio u posljednjim danima svoje službe. Upravo je očistio hram, istjeravši mjenjače novca, i sad je provodio vrijeme s učenicima kako bi ih pripremio kao stupove svoje buduće crkve. Međutim, u toj točki još su uvijek bili bez vjere, "spore pameti za vjerovanje". Isus ih je ukorio za njihovu nevjeru u različitim prilikama, pitajući ih: "Zar ne možete vidjeti?" On je u njihovim srcima vidio prepreku koja se trebala ukloniti ili nikada neće ući u otkrivenje potrebno za vođenje crkve.

Jednoga dana dok su on i učenici prolazili pored neplodna smokvinog stabla, Isus ga je prokleo:

"Tada joj reče: 'Nikada nitko više s tebe roda ne jeo!' To su čuli njegovi učenici" (Mk 11,14).
Kasnije, kad je ista skupina ponovno prošla pored smokvina stabla, Petar je zamijetio: "Gospodine, smokvino se stablo osušilo."

Bez da je Petru stvarno odgovorio, Isus je jednostavno rekao: "Imajte vjeru u Boga." Iz Isusova iznenađujućeg odgovora znamo da je poruka koja je slijedila sva bila o vjeri.


NEŠTO NOVO

Osušeno smokvino stablo bila je još jedna Kristova ilustrirana propovijed. Ovo osušeno stablo predstavlja Božje odbacivanje staroga vjerskog sustava djela u Izraelu. Ovaj sustav je sav bio u vezi s nastojanjem da se spasenje i Božja naklonost zaradi ljudskim trudom i vlastitom voljom.

Nešto se novo spremalo pojaviti u Izraelu: crkva u kojoj će narod Božji živjeti potpuno po vjeri. Spasenje i vječni život doći će jedino po vjeri.

Do te točke, narod Božji nije znao ništa o životu po vjeri. Njihova religija sva je bila o djelima: pojavljivanju na bogoštovljima, čitanju Tore, održavanju široke lepeze propisa. Sad je Isus rekao: "Taj stari sustav je gotov, na putu za sud." Svitao je novi dan – rađala se crkva vjere.