POSEBAN DAN

Zamišljam revnog farizeja Savla na početku onoga posebnog dana kad je milosrđe zasjalo na njega. Tražio je prijem kod velikog svećenika:
"Mladić koji progoni Isusovo mnoštvo traži dopuštenje da krene na križarski rat u Damask. Prisegnuo je da će ih sve zatvoriti. Zapravo misli da će biti u stanju ugasiti taj "Isusov oganj".
Zamislite prizor dok Savao i njegova skupina jaše iz Jeruzalema prema svom sljedećem povjerenom zadatku. Veliki svećenik ih je bodrio na njihovu putu, a tako i svi književnici i farizeji. Ali onda, pred gradskim područjem Damaska, blistava zraka milosrđa pala je na Savla (vidi Dj 9).
TO JE ISUS!
Kako se to milosrđe predstavilo ovom izgubljenom, zavedenom čovjeku? Nije ga pokušalo zbuniti. Nije ga optužilo. Nije ga pokušalo uništiti. Umjesto toga, u potpunosti plaćeno, besplatno milosrđe Gospodnje bacilo je Savla ničice na zemlju. I glas mu je rekao: Savle, Savle, ovo je Isus. Zašto me progoniš?"
Kristova poruka ovom revnosniku bila je jasna: "Savle, mene progoniš. Sa svakim kršćaninom kojega si zatvorio, to si učinio meni."
OTKRIVENJE I IZBAVLJENJE
Savao je bio svladan ovim otkrivenjem. Privremeno pogođen sljepoćom, odveden je bio do jednoga molitvenog, Duhom ispunjenog čovjeka u Damasku imenom Ananije. Tamo u maloj prostoriji Savao je prizvao ime Isus. Ananija mu je smjelo objasnio visoku cijenu milosrđa koje je primio i rekao mu: "Savle, radi njegova ćeš imena trpjeti."
Uznemirenom savješću, sigurno se sjetio Stjepana kojega su kamenovali, mnogih vjernika koje je bacio u zatvor, mnoštva koje je zlostavljao. Ali toga dana ovaj je čovjek primio milosrđe!