NEVJERA NIJE MALA STVAR

Pismo je jasno da Bog ne uzima nevjeru olako. Novi zavjet nam daje primjer toga u priči o Zahariji. U Luki 1 Bog obećava tom starom svećeniku dijete čuda, sina koji će biti preteča Misije.

Pojavio mu se anđeo Gabriel, rekavši: "Zaharija, tvoja je molitva uslišana. Dobit ćeš sina i nazvat ćeš ga Ivan." Kad je primio tu vijest, Zaharija, pobožan i vjeran sluga, koji je čitav svoj život molio za dolazak Mesije, palio je tamjan u hramu.


PREVIŠE DIVNO OBEĆANJE DA BI SE VJEROVALO

S obzirom da su on i njegova žena daleko prešli godine da bi začeli dijete, Zaharija je znao da je ovo teško obećanje. Morao se pitati: "Kako je to moguće? Elizabeta i ja oboje smo u poodmaklim godinama." Bio je pogođen nevjerom.

Međutim, Bog nije opravdao Zaharijin nedostatak nevjere. Nije imao sažaljenja za njegovu starost ili službu pobožnosti u prošlosti. Činjenica je da Bog nije htio pregledati nevjeru čak ni u tako posvećenom sluzi. Umjesto toga, anđeo mu je rekao:

"A jer nisi vjerovao mojim riječima, premda su takve da će se ipak ispuniti u svoje vrijeme, ti ćeš zanijemjeti i nećeš moći govoriti do dana dok se ovo ne zbude" (Lk 1,20).
Ovo je za Zahariju bila teška kazna. Njegov vlastiti sin bit će glasnik dolaska Mesije, ali on sam neće biti u stanju uživati u toj vijesti tijekom trajanja ženine trudnoće.