PRVA GORNJA SOBA - Gary Wilkerson

Kad god kršćani govore o gornjoj sobi, obično misle na Pentekost. Ali Biblija spominje jedan događaj gornje sobe koji se dogodio nekoliko tjedana ranije, kad su učenici imali drukčiju vrstu iskustva. Ova gornja soba bila je postavljena za posljednju večeru uoči Kristove smrti na križu. Te večeri on im je govorio o različitim temama:
  • trpljenju koje će podnijeti
  • svojoj predstojećoj smrti
  • činjenici da napušta svoje najbliže prijatelje, učenike
Moj je otac običavao nazivati to prvo iskustvo gornje sobe "odvođenjem u drvarnicu". Radi se o imenovanju stvari u našem životu koje nisu na čast Bogu. U takva vremena, kaže nam on, "odlazite od mene. Svoje ste sklonosti usmjerili na zemaljske stvari i izgubili ste svoju prvu ljubav za mene. Ne mogu vam dopustiti da idete dalje a da se to ne imenuje."

Kod prve gornje sobe Isus se htio pozabaviti mješavinom koja je bila u srcima učenika. Najjasniji primjer je Petar, koji je rekao Isusu da će ga slijediti i u smrt. Gospodin mu je to osporio:

"Zaista, kažem ti, još ćeš me noćas, prije nego pijetao zapjeva, triput zatajiti" (Mt 26,34). 
Imate li i vi iskustvo gornje sobe upravo sada? Postoje li u vašem životu stvari za koje znate da nisu ugodne Bogu? On se želi potpuno iskreno pozabaviti s njima. Njegov odgovor Petru bio je grub, ali iz ishoda znamo da je to bio čin ljubavi. Isus je zapravo rekao: "Znam, Petre, da me ljubiš, ali u tvom srcu je plan koji nije Božji. Iznosim to sada jer ne želim da se s time pomiriš. Za tebe imam na pameti veće stvari."