ŠTO JE PRED CRKVOM?

Što je pred crkvom Isusa Krista? To pitanje velika je briga vjernika širom svijeta. Dok se kataklizmički događaji događaju širom svijeta, mnogi se pitaju: "Hoće li Duh Sveti probuditi Crkvu prije Isusova povratka? Hoće li Kristovo Tijelo ostaviti ovaj svijet cmizdreći ili kličući?"

Novi zavjet pun je nagovještaja o otpadu posljednjeg vremena. Pojavit će se lažni proroci i mnoge će zavesti. Doći će vukovi odjeveni u ovčje runo, donoseći snažne prevare kako bi "zaveli, kad bi bilo moguće, i same izabranike Božje". Pokvarenost će bujati, uzrokujući da jednom gorljivi vjernici izgube svoju prvu ljubav. S poplavom grijeha, ljubav mnogih će ohladnjeti.

Isus je prorekao te stvari i njegova su upozorenja bila da izazovu našu vjeru. Kad neodoljiva bujica grijeha preplavi zemlju, on pita: "Hoće li Sin Čovječji, kada dođe, naći pouzdanja na zemlji" (Lk 18,8).

Krist je znao sve čemu ćemo mi danas svjedočiti: užasnim ubojstvima u školama; pojavi militantnog homoseksualizma; terorističkim djelima širom svijeta. Usred svega toga, on pita: "Hoćete li mi i dalje vjerovati, ako stvari bude postajale i gore? Hoćete li klonuti u svom pouzdanju kad se stvari ne dogode kako biste htjeli? Ili ćete se nastaviti pouzdavati u mene?"

Usprkos povećanju grijeha i pojavi velikih katastrofa, Isus je znao da će doći do velikoga probuđenja posljednjeg vremena. Duh Sveti nadahnuo je Izaijina proročanstva i Isus je dobro znao o nagoviještenom probuđenju kad se kraj približi.

Izaija je rekao da će uoči Kristova povratka širom svijeta biti veliko probuđenje. To se proročanstvo nalazi u Izaiji 54 i ukratko je izloženo u ovom retku: "Jer proširit ćeš se desno i lijevo. Tvoje će potomstvo zavladat narodima, i napućit će opustjele gradove" (Iz 54,3).

Zajedno s brojnim poznavateljima Biblija vjerujem da Izaijino proročanstvo ima dvostruku primjenu. Ono ne govori samo o stvarnom Izraelu nakon ropstva u Babilonu, nego i o duhovnom Izraelu koji će doći: Tijelu Isusa Krista, Crkvi Novog Jeruzalema. Pavao citira iz Izaije 54 kad misli na "nebeski Jeruzalem … majci našoj" (Gal 4,26). Pavao vidi Izaijino proročanstvo kao upućeno "djeci obećanja", onima koji su u Kristu po vjeri.