HRAMOVI DUHA SVETOG - Jim Cymbala

Kao kršćani, naši životi kupljeni su za cijenu i sad pripadamo Bogu. Cijena je bila krv Isusa Krista koju je prolio na križu. Upravo kao što su Izraelci u Starom zavjetu pripadali Bogu kroz savez, kršćani pripadaju Bogu kroz spasenje koje smo doživjeli. Sad smo narod Božji. Pripadamo njemu – izbavljeni iz zahvata grijeha, krivnje i osude te usvojeni u njegovu obitelj. U ovom slučaju, time što smo kupljeni i u posjedu nekoga drugog nije negativna stvar, nego divna.

Bog nas je spasio s naumom da nas učini ljudskim hramovima u kojima prebiva njegov Duh. Tijekom starozavjetnih dana, Bog je prebivao u unutrašnjoj prostoriji hrama – mjestu zvanom Svetinja nad svetinjama. Tamo se nastanio. Kad je Pavao rekao da su kršćani "hram Duha Svetoga" (1 Kor 6,19), riječ koju je upotrijebio za "hram" nije riječ kojom se misli na vanjske prostorije starozavjetnog hrama. Ona je naos, što govori o unutarnjem svetištu, mjestu gdje se vidljivo očitovala šekina slava Božja.

To prebivanje Božje kroz Duha Svetog čini kršćanstvo drukčijim od bilo koje druge religije na zemlji. Judaizam, islam i budizam – nijedna od tih religija ne tvrdi da njihov bog nastanjuje svoje sljedbenike. Vođe tih vjerskih sustava mogu nastojati svojom naukom druge preobratiti, ali evanđelje Isusa Krista je drukčije. Vjera u Isusa čini da smo hodajuća čuda promijenjena kroz osobno prebivanje Duha Svetog.

Božji plan izbavljenja je bio da živimo život pun Duha Svetog. "Ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se napunite Duhom" (Ef 5,18). Ono što se ovdje želi reći jest da možemo biti ispunjeni Duhom do točke prelijevanja – izlijevajući se u druge ljubavlju i milošću.

__________
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom.