ON STRPLJIVO PODNOSI

Apostol Petar nam kaže da postoji razlog zašto se Isus još nije vratio. On piše: "Ne odustaje Gospodin od izvršenja obećanja, kako to neki misle, nego vas strpljivo podnosi jer neće da se itko izgubi, nego da svi pristupe obraćenju" (2 Pt 3,9). Naš Gospodin pun je strpljivosti prema bezbožnima.

Osobno sam zaprepašten kolika je Božja strpljivost s nama u ovoj generaciji. Srozavanje morala uvredljivo je čak i sekularnim promatračima. Čak ako i pokušate ostati čiste savjesti, vaš um je natapan izvješćima zla koje se događa svakoga dana. Neke stvari tako su nasilne da su nezamislive: ubojstva u školama, zlostavljanje djece, militantni homoseksualizam, neiskazane grozote.

Naša srca često vape: "Gospodine, kad će biti pravda? Kad ćeš izvesti počinitelje zla na sud?" Pitamo se zašto Bog tako dugo čeka da se pozabavi neiskazanom pokvarenošću koja danas tako buja. Zamišljamo prizor kad će počinitelji zla konačno kleknuti pred Gospodinom, suočeni s njegovom svetošću.

Ali Petar kaže da se Isus sada ne usredotočuje na sud, čak ni za najgore grešnike. Naprotiv, naš Gospodin je zaokupljen milosrđem. On strpljivo podnosi i najgore vršitelje zla. I čeka kako bi pokazao milosrđe svakom nepokajanom grešniku, pozivajući ga i idući za njim.

"Budući da će se ovo sve tako raspasti, kakvi sve onda morate biti svetim življenjem i pobožnošću dok očekujete dolazak dana Božjega, dolazak kojim će se nebesa u plamenu raspasti, a počela u ognju rastopiti! Ali mi očekujemo, prema njegovu obećanju, nova nebesa i novu zemlju, gdje prebiva pravednost. Zato, ljubljeni, dok ovo čekate, revno nastojte da bez ljage i mane budete u njegovim očima u miru" (2 Pt 3,11-14).

Svoje dane možemo provesti zaokupljeni znacima vremena na Srednjem istoku ili negdje drugdje. Ali Bog kaže: "Pogledaj u svoje vlastito srce. Pazi da revno držiš moju Riječ." Pavao dodaje: "Svaki će od nas dati Bogu račun sam za se" (Rim 14,12). Zatim nas upozorava da ne osuđujemo druge i da budemo pažljivi kako ne bismo postali kamen spoticanja bratu, uzrokujući da padne.