OVO ZAPAMTITE

Kad Isus u Mateju 24,43 koristi izraz: "Ovo zapamtite", kaže nam: "Nemojte ignorirati ovu riječ." Zatim nudi sljedeću izjavu: "Ako zli sluga u srcu svome kaže: 'Moj gospodar neće doći zadugo' … počet će tući sudrugove te jesti i piti s pijanicama" (Mt 24,48-49).

Luka 12 prepoznaje ovog slugu kao onoga koji je jednom vjerno služio "u pravo vrijeme dajući hranu" (Lk 12,42). Taj sluga započeo je ispravno i bio je na putu da bude nagrađen kao čuvar Gospodnjega dobra. Ali sad se dramatično promijenio. Nađen je kako tuče one oko sebe i opija se s pijanicama.

U srcu toga sluge nešto se dogodilo – promjena možda nevidljiva, ali promjena koja je utjecala na njegov stav. Što se dogodilo? Kakva je to bila promjena? Isus nam kaže da je on rekao u svom srcu: "Moj gospodar neće doći zadugo" (Mt 24,48).

Grčka riječ za tući u 49. retku nudi sliku ponavljanih udaraca. Drugim riječima, ovaj sluga pao je u licemjerstvo. Vidim ga kao jednoga koji izaziva svoju ženu, psuje, sluša prljave priče, ogovaranja. Kako je takav postao? Uvjerio je samoga sebe da se njegov gospodar neće brzo vratiti. Kad je rekao: "Moj gospodar", govorio je o potpuno drugom gospodaru, ne svome pravome. Isusa je zamislio prema svojoj vlastitoj slici, Krista drugog evanđelja.

Takva vrsta sluge ne propovijeda svoj novi stav. Naprotiv, promjena se dogodila u njegovu razmišljanju. On ne mora razglašavati svoje vjerovanje da Gospodar neće još zadugo doći. On jednostavno živi svoje uvjerenje i to čini svu razliku.

Pitate li se zašto je toliko crkava danas ispunjeno nepripremljenim ljudima, onima koji se odaju zadovoljstvima? Pitate li se zašto se toliko kršćanskih parova rastaje na najmanji izazov? To nije jer njihovi pastori uče da tako žive. Ne, to je jer mnogi pastiri ne vjeruju da Krist dolazi u njihovoj generaciji. A ljudi uglavnom slijede svoga pastira.