ŠTO ZNAČI OSTATI U KRISTU by Gary Wilkerson

Božja milost nas samo ne spašava nego i odgaja.

"Baš se tim očitova milost Božja u svoj spasiteljskoj snazi za sve ljude" (Tit 2,11). Kakva snažna poruka! Pavao veliča slavnu Božju milost koja nas spašava. Kraj priče, zar ne? Ne, teško da je ovo kraj priče. Pavao brzo dodaje da nas ta ista milost "odgaja da se odrečemo bezbožnosti" (Tit 2,12).

Pavao ovdje opisuje što znači ostati u Kristu. To uključuje "da se odrečemo bezbožnosti i svjetskih požuda te živimo umjereno, pravedno i pobožno u ovom svijetu" (Tit 2,12). Drugim riječima, Božja milost osigurava ne samo vječni život nego i obilan život sada, danas. Naše ostajanje u Kristu vodi nas do blagoslovljenog, pobožnog i mirnog života.

Ali Pavao tu ne staje. On hrabro upućuje Tita: "Ovo govori i opominji! I kori sa svom ozbiljnošću" (Tit 2,15). Upamtite, Pavlova tema u ovom odlomku je milost. On u biti izjavljuje: "Ako se propovijeda milost, ali vas ona ne odgaja da se odrečete bezbožnosti, nešto nedostaje." Ako želimo služiti Isusu, ne možemo izbjeći ispravak, bez obzira dolazi li on od Božje Riječi ili od nekog našeg cijenjenog prijatelja. Međutim, obećano nam je i ovo o Božjem ispravljanju i čišćenju: "Kasnije onima koji su njime uzgajani donosi plod pun mira – pravednost" (Heb 12,11).

Njegovo čišćenje je snažno – i u svojoj boli i u svom slavnom plodu. Nedostaje li vam mir? Jeste li otišli od Trsa, izvora vašeg života, kako biste crpili iz drugih izvora? Molite Boga da prinese svoj nož čišćenja do vašega srca. On može rezati, čistiti i oduzimati stvari koje ne pripadaju tamo, a kad završi, veličanstveno stablo u vašem dvorištu može izgledati samo kao panj. Ali ono što izraste iz tog panja je plod koji nikada ne možete ni zamisliti – i nešto što ne biste mogli proizvesti sami od sebe. 


Zašto nož u ovom Isusovom učenju na rastanku? On objašnjava: "Ovo vam rekoh, da radost moja bude u vama te da radost vaša bude potpuna" (Iv 15,11). "Potpun" ukazuje na temeljitost, potpunost, snagu. Kakve je dobre, istinite i divne riječi dao na rastanku svojim učenicima – a one su mana i za nas danas. Božje rezanje i čišćenje završava proizvodeći radost – sve iz ruke vrtlara stručnjaka koji nas ljubi.