OSTAJANJE NA TRSU by Gary Wilkerson

"Ja sam pravi trs, i moj je Otac vinogradar" (Iv 15,1).

Kad Isus govori o sebi kao "pravom" trsu, ne iznosi samo točnu informaciju. "Pravi" ovdje znači isto kao i izraz "pravi prijatelj" – što znači, stvaran, izvoran, autentičan, pri ruci da vas čvrsto podupre.

A što je s vinogradarom, našim nebeskim Ocem? On svoj vrt njeguje nježno i savršeno. Njegov posao je održavati da život teče kroz nas, i u njega se možemo pouzdati da će sve staviti na svoje mjesto kako bi raslo. Zbog toga, dok ostajemo u Kristu, pripojeni trsu, ne moramo podnositi stres ili se brinuti za svoj život. Primamo pravi dotok života od Isusa i brižno nas njeguje naš Otac.

Ako smo ucijepljeni u trs, ne bi li sasvim prirodno trebali donositi plod? Znamo da smo spašeni i sigurni u Kristu i obavijeni Očevom ljubavi. Kako od toga ne bi mogao doći plod?

Ponovno Isus nudi ključnu riječ: "Ostanite u meni i ja ću ostati u vama! Kao što mladica ne može sama od sebe, ako ne ostane na trsu, roditi roda, tako ni vi, ako ne ostanete u meni" (Iv 15,4). Ovdje je drugi izraz koji zabrinjava mnoge kršćane: "Ako ne ostanete u meni." Neki sljedbenici se uplaše kad to pročitaju. Oni stvore svoje smiješ i ne smiješ, što ih zapravo odrezuje od pravog života.

Istina je da je Isusova izjava ovdje uvjetovana, što znači da mi moramo tu nešto odigrati. Ali drugi čimbenik toga je: Isus ostaje u nama – i njegova nazočnost u nama je postojana, pouzdana, nepromjenjiva: "Sigurno te neću ostaviti; nipošto te neću zapustiti" (Heb 13,5). Kad Krist kaže: "Ako ne ostanete u meni", ne misli tu na naše spasenje, jer naše spasenje je on sam osigurao na križu. On govori o plodu Duha u našem životu – našem svjedočanstvu, pravednom životu, radosti i miru.