HODANJE U SVJETLU

"Hodite dok imate svjetlo, da vas ne bi osvojila tama" (Iv 12,35). Tama ovdje znači "duhovna sljepoća, zbunjenost, gubitak jasnoće, mrak". Isprva sam se pitao: "Tama osvojila one koji ljube Isusa? Kako bi takva tama mogla doći na narod Božji?"

Spremno priznajem, ja osobno bio sam preplavljen Isusovim svjetlom. U više od pedeset godina službe bio sam svjedok Gospodnje sile dok je podizao duhovne mrtve. Vidio sam mnoge koji su izašli iz grobova ovisnosti o drogi i alkoholizmu. Moja knjiga Na život i smrt bila je sva o Božjoj čudotvornoj sili. Čitav život gledao sam kako hodajući mrtvaci oživljuju kroz Njegovu uskrsnu silu.

Vidio sam i mnoge druge zrake svjetla – od životonosnih imena Božjih i njegovih obećanja Novog saveza do ispunjenja njegovih proročanstava. U jednom smislu, svjedočio sam svemu što Ivan 12 opisuje i još mnogo više. Uistinu, Bog danas svome narodu otkriva što oči onih Židova nisu mogle vidjeti. Ne znamo samo iz Pisma, nego i iz iskustva da je Bog pripremio veće stvari za one koji ga ljube. Primili smo Novi zavjet da nas upućuje u vezi s tim i primili smo Duha Svetog da nas uči. Isto tako, imamo "bolja obećanja", tako da možemo postati dionici njegove božanske naravi.

Primili smo i pomazane učitelje, pastore, evanđeliste i proroke da preplavljuju naša srca i umove svjetlom. Oni nas uranjaju u istinu, ispunjavaju slavnim obećanjima i podsjećaju na Božju vjernost da će nas iznova i iznova izbaviti. Pitam vas, kako bismo mogli imati oblake tame nad sobom sa svim tim divnim blagoslovima?

Kad mislimo na duhovnu tamu obično mislimo na ateiste. Ili mislimo na izmorene, grijehom opterećene grešnike koji tapkaju okolo žalosni i prazni. Ali to nije ona tama koju Isus opisuje ovdje u Ivanu 12. Ne, ova tama je oblak zbunjenosti, duhovna sljepoća, kolebanje, mrak duha i uma – i to dolazi na vjernike.

Kad ta vremena dođu, kad smo opsjedani iskušenjem ili očajem, moramo reći s pouzdanjem: "Ti si svoje sluge kroz povijest nadnaravno izbavljao. Učini to ponovno i neka se tvoja snaga pokaže savršenom u mojoj slabosti."