ČIŠĆENJE MOJIH USTA, UŠIJU I OČIJU

Nedavno sam susreo pastora kojega znam brojne godine. Kad god sam ga susreo u prošlosti, rekao bih poslije svojoj ženi: "Ovaj je čovjek tako površan. Kakvo hvalisavo razmetanje! Ne znam kako ga Bog može uopće blagoslivljati." A onda sam susreo toga istog čovjeka nakon što se Duh Sveti pozabavio sa mnom u vezi sa osuđivanjem drugih. Ovaj put, Duh mi je rekao: "Pokaži mu ljubav. Budi tiho i slušaj ga. A onda moli s njim."

Poslušao sam. Pokazao sam ljubav tom čovjeku i slušao ga dok je govorio, a nakon toga uzeo sam ga za ruku i molio. Čim su nam se putovi razdvojili, čudna mi se stvar dogodila: pogodila me žalost. Spopao me užas – užas nad onim što sam godinama činio tom čovjeku. Vidio sam krajnju grešnost moga prljavog grijeha.

David opominje: "Moje ti riječi omiljele i razmišljanje srca moga pred licem tvojim, Jahve, hridi moja, otkupitelju moj" (Ps 19,14). Apostol Pavao dodaje ovu misao: "Neka se ukloni od vas svaka vrsta gorčine, gnjeva, srdžbe, vike i psovke, sa svakom vrstom zloće! Mjesto toga budite jedan prema drugom prijazni, puni milosrđa! Opraštajte jedan drugome, kao što je i Bog vama oprostio u Kristu" (Ef 4,31-32).

"Nikakva ružna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo korisna za izgradnju gdje je potrebno, da iskaže dobročinstvo slušateljima. Ne žalostite Duha Svetoga Božjega" (Ef 4,29-30).

Dragi sveti, nijedna osoba koja čita ovaj odlomak nije previše sveta da ne bi obratila pozornost na ovo i učinila promjenu. Što se mene tiče, osjećam Božju žalost nad svim mojim pogrešnim prosuđivanjem ljude kroz godine, svjesno ili nesvjesno. Potičem vas da zavapite iz srca kao i ja iz moga:

"O, Gospodine, zašto ranije nisam bio spreman to čuti? Zašto se ranije nisam pozabavio s tim? Želim navješćivati tvoje evanđelje, kazivati ga tvojoj generaciji. Molim te, Isuse, oprosti mi. Očisti moja uprljana usta, moje uprljane uši, moje uprljane oči. Daj mi obnovljeno srce. Ne želim da išta sprečava moj život da ne bih u potpunosti pokazivao tko si ti." Neka Gospodin čuje naš vapaj i brzo djeluje obnovivši nas. On će nam dati snagu da odbacimo svaku ružnu riječ, slušanje lošega i duševno prosuđivanje. Tada ćemo moći bolje produžiti dane našega Gospodina.