NIKAKVI HOKUSI-POKUSI by Jim Cymbala

Nema boljeg primjera kako Bog silno djeluje u jednom gradu od izvješća danog u Djelima 11,20-21: "A među njima neki bijahu s Cipra i iz Cirene; ovi, kada dođoše u Antiohiju, počeše propovijedati i Grcima i navješćivati im kao Radosnu vijest: Isus je Gospodin. I ruka Gospodnja bijaše s njima te se velik broj, i to onaj što prigrli vjeru, obrati Gospodinu."

Došlo je do takve žetve da je iz Jeruzalema bio poslan Barnaba kako bi izvidio stvar. "Kad on dođe tamo te vidje milost Božju, obradova se … I veliko mnoštvo naroda pridruži se Gospodinu" (Dj 11,23-24).

Tko su bili ti ljudi koji su pokrenuli takvu silnu crkvu da je na kraju nadmašila majku crkvu u Jeruzalemu? Ne znamo njihova imena. Ne znamo ni njihovu metodologiju. Ali znamo dvije stvari: oni su širili "Radosnu vijest: Isus je Gospodin" i "ruka Gospodnja bijaše s njima" (Dj 11,20-21).

Ispostavlja se da je ovo bila prva uistinu multikulturalna crkva, s multikulturalnim vođama, prema Djelima 13,2 – Šimun zvani Niger, neki židovski vođe, neki Grci, Manaen, Herodov prijatelj iz djetinjstva (što bi ga svakome moglo učiniti sumnjivim!) i drugi. Međutim, oni su radili zajedno po snažnom modelu višekulturalnog jedinstva.

Židovska mržnja pogana prvog stoljeća bila je čak veća od naših rasnih sukoba danas. Bog je susreo ovaj problem frontalno, jer gradio je svoju crkvu na svoj način.

Rasni osjećaji u gradu New Yorku gori su sada nego što su bili prije deset godina. U mnogim crkvama vlada uvredljiv duh. Očajnički nam je potrebna Božja ljubav da nadiđemo te napetosti, kao jednom davno u Antiohiji.

Nikakvo novo učenje neće učiniti ono što je potrebno. Ne postoje pomodne prečice; nikakve hokus-pokus mantre ne mogu poraziti sotonu. Jedan mi je čovjek rekao: "Znaš, trebao bi razmisliti nabaviti topografsku kartu Brooklyna kako bi otkrio najvišu točku u mjestu. Onda bi mogao otići onamo i moliti protiv teritorijalnih duhova."

Drugi kažu: "Ključ kako bi se otpustila Božja sila je da pjevate ulicama vašega grada. Krenite na marš, načinite transparente i u velikoj paradi proglašavajte Božji suverenitet." Drugi opet kažu: "Ukorite đavla, okrenite lice prema sjeveru i gazite nogama kad to učinite. To će vam donijeti pobjedu."

Zaboravite te novitete. Bog će učiniti što jedino on može, ako pobijedimo u molitvi. Kako on čini stvari, kad ih čini i na koji način ih čini, ovisi o njemu. Ime Isus, snaga njegove krvi i molitva s vjerom neće izgubiti svoju silu.

__________
Jim Cymbala je s manje od dvadeset članova započeo crkvu Brooklyn Tabernacle u jednoj maloj, oronuloj zgradi u problematičnom dijelu grada. Kao čovjek rođen u Brooklynu, dugo je prijatelj s Davidom i Garyjem Wilkersonom i čest govornik na konferencijama širom svijeta za pastore i vođe, sponzoriranima od World Challengea.