ODGOVORNOST MILOSTI

Je li kralj u usporedbi u Mateju 18,23-35 pregledao grijeh svoga sluge? Je li mu progledao kroz prste na dug i ispričao ga? Ne, uopće ne. Činjenica je da je kralj, opraštajući tom čovjeku, stavio na njega tešku odgovornost, odgovornost čak veću od težine njegova duga. Ovaj sluga sad je svome gospodaru dugovao više nego ikada. Kako? Bio je odgovoran da oprosti drugima i voli ih, upravo kao što je kralj učinio za njega.

Kakva je ovo nevjerojatna odgovornost! Ona se ne može odvojiti od drugih Kristovih učenja o kraljevstvu. Na kraju krajeva, Isus je rekao: "Ako li vi ne oprostite ljudima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših" (Mt 6,15). Jasno je što želi reći: "Ako vi ne oprostite drugima, ja neću oprostiti vama." Ova riječ nije opcija, nego zapovijed. Isus nam u biti govori: "Ja sam s vama bio strpljiv. Bavio sam se s vama s ljubavlju i milosrđem i oprostio sam vam iz puke moje dobrote i milosrđa. Isto tako i vi morate biti dobri i milosrdni prema svojoj braći i sestrama. Morate im slobodno opraštati, upravo kao što sam ja oprostio vama. Morate svakome u svom domu, crkvi, na radnom mjestu, ulici, pokazivati milost i ljubav koju sam ja pokazao vama."

Pavao misli na Isusovu zapovijed kad kaže: "Kao što je Gospodin vama dobrostivo oprostio, tako činite i vi" (Kol 3,13). Zatim objašnjava kako postižemo poslušnost ovoj zapovijedi: "Obucite se, dakle, budući da ste izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u milosrdnu srdačnost, dobrotu, poniznost, krotkost i strpljivost. Podnosite jedan drugoga i dobrostivo opraštajte međusobno ako tko protiv koga ima nešto što je za ukor … A povrh svega toga zaodjenite se u ljubav, koja je veza savršene skladnosti" (Kol 3,12-14).

Što znači podnositi? Ova grčka riječ znači "potrpiti, tolerirati". To govori o tome da trebamo pretrpjeti stvari koje nam se ne sviđaju. Rečeno nam je da toleriramo pogreške drugih, da potrpimo ono što ne razumijemo.