GLADAN BOGA

Kad je u Jeruzalemu izbilo probuđenje, anđeo je progovorio Filipu upućujući ga da ide na put koji se spušta do Gaze, gdje će susresti etiopskog diplomatu koji se vozi u kolima. Filip je našao tog čovjeka kako glasno čita Izaijinu knjigu te ga pitao: "Razumiješ li baš to što čitaš" (Dj 8,30).

Očito je ovaj diplomat zapeo na odlomku koji ga je zbunjivao: "Ukop mu odrediše među zločincima, a grob njegov bi s bogatima, premda nije počinio nepravde, nit su mu usta laži izustila. Al se Jahvi svidje da ga pritisne bolima. Žrtvuje li život svoj za naknadnicu, vidjet će potomstvo, produžit sebi dane, i Jahvina će se volja po njemu ispuniti. Zbog patnja duše svoje vidjet će svjetlost i nasititi se spoznajom njezinom" (Iz 53,9-11).

Pokušajte zamisliti Etiopljaninovo uzbuđenje dok je čitao ove divne riječi. Očito je bio gladan Boga ili ne bi čitao Pismo. A sad je Izaijino proročanstvo otkrivalo dolazak vječnog kralja. Sa svakim otkrivenjem, diplomatove misli vjerojatno su postavljale pitanje: "Tko je ovaj divan Čovjek?"

Prvo, "Filip otvori usta te mu, polazeći od toga mjesta iz Pisma, poče navješćivati Radosnu vijest o Isusu" (Dj 8,35). Objašnjavao je tom diplomatu: "Čovjek o kojem čitaš već je došao. Njegovo ime je Isus Nazarećanin i on je Mesija."

Zatim, Filip mu je objasnio Izaiju 53,11: "Zbog patnja duše svoje vidjet će svjetlost i nasititi se spoznajom njezinom." U biti mu je rekao: "Kristove patnje bile su raspeće. Tada je bio odrezan i pokopan. Ali Otac ga je podigao iz mrtvih i sad je živ u slavi. Svatko tko prizna njegovo ime i vjeruje u njega postaje njegovo dijete. Doista, Kristovo potomstvo živi u svakoj naciji. Na taj se način njegov život produžuje – po Duhu Svetom u njegovoj djeci. A sad i ti možeš biti njegovo dijete."

Kakva nevjerojatna vijest za Etiopljaninove uši! Nije čudo da je bio željan iskočiti iz kola i biti kršten. "A on, odgovorivši, reče: 'Vjerujem da Isus Krist jest Sin Božji.' I naredi da stanu kola. Tada obojica, Filip i dvoranin, siđoše u vodu, te ga Filip krsti" (Dj 8,37-38).