OBLAK SMETENOTI

Pitam se koliko je kršćana koji upravo sada čitaju ovu poruku pod oblakom smetenosti. Opisuje li to vas? Možda vam molitve ostaju neodgovorene. Neprestano ste oboreni. Suočavate se sa stvarima u svom životu koje ne možete objasniti. Razočarani ste u svojim situacijama i u ljudima. Stalno sumnjate u sebe i muče vas pitanja te neprestano ispitujete svoje srce da vidite gdje ste otišli krivo. Osjećate tminu, očaj, kolebanje – i ne možete se ničega od toga otresti.

Možda ste zreli vjernik. Godinama sjedite pod propovijedanjem čistog evanđelja, ali sad sumnjate u sebe i osjećate se neprikladni. Ne osjećate radost Gospodnju kao jednom. I sad se pitate da možda Gospodin nije nezadovoljan s vama.

Dopustite da vas pitam: Vjerujete li njegovim obećanjima? Jeste li prigrlili njegovu dragocjenu Riječ? Dižete li se u napad protiv sotone riječju koju ste čuli propovijedati? Ili zanemarujete prošlu Gospodnju vjernost prema vama? Ne vjerujete li da stoji s vama, u kontroli svega što se odnosi na vaš život? Ako je tako, onda ste se otvorili za tamu.

Isus opisuje osobu koja živi u tami, govoreći: "Tko ide u tami, ne zna kamo ide" (Iv 12,35). Drugim riječima: "Takva osoba izgubila je put. Njezini koraci su smeteni, nesigurni, i hoda u sljepoći."

Znam što to znači ući u takav oblak tame. Stvari postanu smetene. Ne možete čuti jasnu riječ od Boga. Želite brze odgovore i vapite Bogu: "O, Gospodine, ne vidim te i ne čujem kao prije!" Završavate moleći ga da bude suosjećajniji i milostiviji prema vašem stanju.

Ali istina je da Gospodin nema sažaljenja za izravnu nevjeru. Ožalošćen je njome. On od nas očekuje da hodamo u svjetlu koje smo primili. Trebamo se uzdati u njegovu Riječ i prigrliti njegova obećanja. Kad se vratimo do naše spoznaje njegove Riječi i osvjedočenja Duha Svetog, izaći ćemo iz tame – ali jedino tada!