KAKO POSTATI PLODONOSNIJI by Gary Wilkerson

Isus kaže: "On ... pročišćava svaku mladicu koja rađa rod da rodi više roda" (Iv 15,2).

Kršćani koji donose rod su pročišćavani? To nije ono što većina od nas očekuje od života službe Bogu. Duboko u sebi većina od nas očekuje nagradu. Na kraju krajeva, ne bi li to bilo pošteno?

Ono što Isus ovdje kaže suprotno je zdravom razumu i kulturi današnjeg vremena. Kad sam ja odrastao, teško je bilo dobiti kompliment za neko postignuće. A danas, ako dijete samo sudjeluje u ekipnom sportu, nagrađeno je trofejem. Nemojte misliti da sam ja neki ogorčen starac koji misli da nikada nije dobio što je zaslužio. I potpuno sam za divnu potporu koju danas mnogi roditelji daju svojoj djeci. Ali naše društvo započinje otkrivati negativan učinak razmaženosti naše djece. To ih uči da mrze biti ispravljani i kad ih se veliča za sve što čine, vjeruju da je sve to ispravno.

To opisuje i velik dio crkve danas. Kao kršćani, uživamo bezuvjetnu ljubav, ali mrzimo biti ispravljani. U svojoj usporedbi o trsu, Isus kaže kako naš Otac želi da upoznamo dublju ljubav nego što je ljubav roditelja koji mazi svoje dijete. Naš dobri Bog zapravo kaže: "Da, rodiš dobar rod i to mi ugađa. Ali želim povećati tvoju radost obilnog života. A to ću postići čisteći te i dalje."

"On ... pročišćava … da rodi više roda." Većina od nas nema tu zamisao. Moja žena i ja naučili smo to prošle godine na težak način kad je vrtlar uzeo nož za obrezivanje naših mladica. Vratili smo se s putovanja i otkrili da se svaka zelena stvar u našem dvorištu svela na kvrgu. Naš divan vrt izgledao je poput neplodnog krajolika nekoga osamljenog planeta. Bili smo spremni dati otkaz tom čovjeku.

Ali kad je ove godine došlo proljeće, svaka biljka udvostručila je cvat. Svaka pojedina rasla je brže i bujnije, a ono što je jednom bilo neuredno, sad je bilo čisto i prekrasno, s mnoštvo plodova. Božje djelo čišćenja u našem životu je slično. Za nas to nije lako – zapravo, bolno je. I nije lijepo – ali donosi slavan plod koji ne bi mogao doći ni na koji drugi način.