STVARI ODREĐENE ZA UNIŠTENJE by Gary Wilkerson

Gospodin je upozorio Izraela da ne uzimaju plijena od neprijatelja kojega su porazili. Zašto ta zabrana? Bilo je to da se ne bi uzdali u silu čovjeka ili pokušali osvojiti svoje neprijatelje radi materijalna dobitka. Bog je htio da su njihove oči usredotočene na stvari gore, ne na stvari "određene za uništenje" (materijalne stvari koje će izblijedjeti poput trave – vidi Jš 6,18).

Ali jedan čovjek, Akan, odlučio je uzeti neke stvari za sebe. "Vidjeh u plijenu lijep šinearski plašt, dvije stotine srebrnjaka i zlatnu šipku vrijednu pedeset srebrnjaka, pa se polakomih i uzeh sebi" (Jš 7,21). To nije bilo previše, u stvari – samo lijep plašt, šaka srebrnjaka i zlato. Međutim, uvijek je u pitanju samo jedna mala stvar na koju Bog stavlja svoj prst. Zašto? Jer zna da jedna stvar može spriječiti ispunjene čitave njegove sudbine za vas.

Imate li vi nešto u vezi s čim ste bili nemarni – jednu stvar koja vas može zadržati od Božjega najboljeg za vas? Za mnoge od nas to mogu biti razumne stvari. Možda želja da zadržite ušteđevinu za koju Gospodin želi da je date dalje ili prianjanje uz zahtjevnu karijeru koja vas odvlači od obitelji. Poput Akana, i mi možemo prianjati uz nešto "beznačajno", bez razmišljanja što to čini našem srcu. Bog nam kaže: "Da! Izvadi tu stvar koja tu ne pripada. Odstrani je jer jedna mala stvar može sprečavati pobjedu koju ti želim dati, koja se ni s čim ne može usporediti."

Naš Bog želi činiti silne stvari kroz nas. On kroz nas želi svijetu iskazati svoju ljubav. Dakle, ako prianjamo uz jednu stvar koja stoji na putu da to postigne – neku samovolju, neko odbijanje da se za sve uzdamo u njega– on nam ukazuje na to.

U što Gospodin stavlja prst u vašem životu? Da odbacite jednu malu stvar? Ili nešto što ste zanemarili? Ne odugovlačite sa svojim odgovorom vjernom glasu Duha.