OTPORAN NA PROPOVIJEDI

Otporan na propovijedi znači čuti Riječ Božju, tvrditi da je volite, da ste joj poslušni, ali onda ne raditi u skladu s njom! To znači postati tako tvrd da srce više nije ganuto i potpuno je nedotaknuto onim što se propovijeda. Neki to nazivaju "otvrdnuće na propovijed".

Sjetite se svih starih biblijskih priča i biblijskih likova. Što mislite, tko je bio najotporniji na propovijedi? Tko je sjedio pod najjasnijom, najsnažnijom riječi i bio potpuno njome nedotaknut?

Je li Šaul? On je čuo jasnu, snažnu riječ: "Sada idi i udari na Amaleka, izvrši herem, kleto uništenje, na njemu i na svemu što posjeduje; ne štedi ga, pobij muškarce i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce" (1 Sam 15,3). Šaul nije bio poslušan toj riječi. Umjesto toga, "Šaul i narod poštedješe Agaga i najbolje ovce i najbolja goveda, ugojenu stoku i jaganjce, i sve što je bilo dobro" (1 Sam 15,9). A onda se pojavio Samuel i Šaul je postao lažac! "Reče mu Šaul: '… Izvršio sam Jahvinu zapovijed'" (1 Sam 15,13). Samuel je bio užasnut, jer je mogao čuti blejanje ovaca koje su bile pošteđene. "Zašto nisi bio poslušan glasu Gospodnjem, nego si učinio što je zlo u njegovim očima?" (vidi 1 Sam 15,19).

Je li Šaul otvrdnuo? Je li bio otporan na propovijedi? Zašto bi inače izrekao takve drske laži proroku Božjem koji je imao dobro mišljenje o njemu? Poslušajte ga kako ponovno laže, s dokazom svoga laganja svuda oko sebe: "Ja sam poslušao Riječ Jahvinu: poduzeo sam pohod kamo me poslao" (1 Sam 15,20). Uhvaćen na djelu, Šaul je krivio druge i smislio nevjerojatne isprike za svoj grijeh: "Ali je narod od plijena uzeo ovaca i goveda … da žrtvuje Jahvi, tvome Bogu" (1 Sam 15,21). Samuel je shvatio problem. Znao je da je Šaul otporan na propovijedi jer njegovo srce već je bilo predano vračarstvu. "Nepokornost je kao grijeh čaranja, samovolja je kao zločin s idolima. Ti si odbacio riječ Jahvinu, zato je Jahve odbacio tebe" (1 Sam 15,23). Otporan na propovijedi, Šaul je završio tražeći vodstvo od vračare i umro preranom, okrutnom smrću.