ISPLATI SE BITI POSLUŠAN

"Vjerom Mojsije … odbi da ga nazivaju sinom faraonove kćeri. Radije je odabrao da bude zlostavljan zajedno s Božjim narodom nego da ima časovito grešno uživanje. Sramotu Kristovu smatrao je većim bogatstvom od egipatskog blaga … Vjerom ostavi Egipat, ne bojeći se kraljeve srdžbe. Ostade, naime, postojan kao da promatra Nevidljivoga" (Heb 11,24-27).

Mojsije je mogao imati sve zlato i srebro, konje, harem, luksuz i užitak materijalističkog Egipta! Bio je princ u Egiptu, iz kraljevskoga faraonovog dvora. Ali on "odbi da ga nazivaju sinom faraonove kćeri". I ta odluka stajala ga je svega. Kristovu sramotu smatrao je većim blagom od svega bogatstva u Egiptu, više voleći trpjeti s narodom Božjim. Mojsije je držao svoje oči na Isusu svome Gospodinu, a ne na stvarima ovoga svijeta.

Isplati li se biti poslušan? Isplati li se obratiti pozornost na Božju poruku? Usporedite ova dva čovjeka Biblije: Salomon je, gledajući na svoj život, rekao: "Štogod su mi oči poželjele, nisam im uskratio, niti branio srcu svojemu kakva veselja … A onda razmotrih sva svoja djela, sve napore – i gle, sve je to opet ispraznost i pusta tlapnja! I ništa nema valjano pod suncem" (Prop 2,10-11). Zatim je nastavio u Propovjedniku:

"Omrznuh život" (Prop 2,17).

"Ni noću (mi) ne miruje srce" (Prop 2,23).

"Zato sretnima smatram mrtve … sretniji su od živih" (Prop 4,2).

"Postoji teško zlo … bogatstvo čuvano … na vlastitu propast" (Prop 5,13).

"Otkrih da ima nešto gorče od smrti – žena, ona je zamka, srce joj je mreža, a ruke okovi" (Prop 7,26).

Ali pogledajte Mojsija! Kad je imao stotinu dvadeset godina, oči su mu blistale i sva njegova fizička jakost bila je u punoj snazi kad ga je Bog pozvao kući. Bog je osobno uzeo Mojsijevo tijelo!

Ovo je Božji dar ostavljen čovječanstvu u vezi s Mojsijem: "Ne pojavi se više prorok u Izraelu ravan Mojsiju – njega je Jahve poznavao licem u lice – po svim onim znakovima i čudesima u zemlji egipatskoj za koja ga je Jahve slao da ih učini na faraonu" (Pnz 34,10-11). Isplati se biti poslušan!