RPLJENJE VODE IZ RIJEKE ŽIVOTA

Zašto su neki vjernici puni mira i radosti, zračeći žarom duhovnog života i zdravlja svima koje susreću? Je li to zato što nemaju moje probleme? Ne! Istina je da ih imaju više od vas – zapravo, više do većine ljudi!

Ali ti sveti naučili su tajnu držanja korijenja u rijeci Božjoj. Ako ste ukorijenjeni u toj rijeci, ne treba vam probuđenje; ne treba vam kiša blagoslova; ne treba vam posebno izliće; ne treba vam bujica iznenadne pobjede. I jer uživate u neprestanom dotoku vode koja daje život, ne idete neprestano iz suhog razdoblja u blagoslov, iz nizina u visine, iz probuđenja u hladnoću. Duhovna suša vas ne dotiče; žestoka vrućina otpadništva vas ne uznemiruje, jer crpite vodu iz rijeke života!

Ako bih trebao odabrati između probuđenja i korijenja, uvijek bih uzeo korijenje. Jer dugo nakon što probuđenje prođe, ja bih još uvijek napredovao zbog mojih korijena, koji bi me svakodnevno snabdijevali sa svime što mi je potrebno.

Ezekiel je vidio rijeku života koja je istjecala iz Svetišta. "Duž potoka … rast će svakovrsne voćke: lišće im neće otpadati i s njih neće nestajati ploda … jer im voda dotječe iz Svetišta. Plod će njihov biti za jelo, a lišće za lijek" (Ez 47,12).

Bog je pokazao ovom proroku rijeku koja je dolazila iz njegova svetog hrama. Kako je vrijeme prolazilo, ona je od nekoliko kapi narasla do rijeke u kojoj je mogao plivati. Ezekiel je vidio čovjeka kako mjeri tu rastuću struju života, dok nije postala "rijeka koju ne mogoh prijeći, jer je voda nabujala te je trebalo plivati" (Ez 47,5). Vidite, rana crkva iskusila je vodu koja je dosezala do gležanja. Reformacija imala je vodu koja je dosezala do bokova. A u ovo vrijeme, voda se toliko podigla da sad imamo vodu za plivanje!

Na obali te rijeke mnoga su stabla; sva su zelena i donose plod. A tko su ta stabla? Svi oni koji imaju korijenje pouzdanja u njemu. "I kuda god rijeka protječe, sve živo što se miče oživi; i bit će vrlo mnogo riba, jer kamo god dođe ova voda, sve ozdravi i oživi – kuda god protječe ova rijeka" (Ez 47,9).