DUH JAKOSTI

Kad se Bog sprema činiti novo djelo, on izlijeva duh jakosti na svoj narod. Više ne možemo biti duhovno lijeni, samodopadni, nonšalantni, popustljivi. Moramo postati jaki, puni žara i strasti za Krista, duboko i ozbiljno razmišljajući o djelu Božjem. Danas Bog podiže ljude koji mrze grijeh i drhte od njegove Riječi. Njegov ostatak mora čuti i vjerovati svetim prorocima. Ne smije biti neodlučan niti postajati mlak; naprotiv, kako dani prolaze, mora postajati sve ozbiljniji s Bogom.

Promotrite Ezrinu jakost. Pažljivo pogledajte njegovu gorljivost protiv svega što je vrijeđalo Boga i vidjet ćete njegovu krajnju mržnju miješanja sa svijetom. "Na tu vijest razderah svoju odjeću i svoj ogrtač, čupao sam kosu i bradu svoju, i sjedoh utučen. Svi koji su strahovali od riječi Božje sakupili se oko mene zbog nevjernosti onih povratnika. A ja sam sveudilj sjedio utučen, sve do večernje žrtve" (Ezr 9,3-4).

Kakav prizor! Ezra sjedi kao hrpa svete žalosti, čupajući kosu i bradu "zbog nevjernosti onih povratnika" (r. 4). Jedan po jedan, svi čija srca su drhtala, okupili su se oko njega. Bog je imao samo jednog čovjeka koji se crvenio nad grijehom – i kroz njega je izašlo tijelo onih koji su tugovali.

"Dok je Ezra molio i priznavao grijehe, plačući i ležeći pred Domom Božjim, skupilo se oko njega mnoštvo Izraelaca, ljudi, žena i djece: i taj je narod gorko plakao" (Ezr 10,1).

Čitava kuća naroda Božjeg prijateljuje sa svijetom, ali mnogi od vas vapite za svetošću i odvojenošću! Osjećate Božju žalost radi grijeha i crvenite se od srama. I znate kako je ovo vrijeme da postanete ozbiljni u vezi sa svojim hodanjem s njim.